Cand o tara este dependenta de o singura companie. Agonia Nokia este resimtita dureros de intreaga Finlanda

In trimestrul viitor, Nokia va fi devansata si de Apple, compania finlandeza urmand sa ocupe astfel doar pozitia a treia in clasamentul mondial, potrivit analistilor de la Nomura.

"Nokia pare ca va ceda coroana smartphone catre Samsung si Apple. Mai mult, ne asteptam ca HTC sa ajunga aproape la acelasi nivel cu Nokia in 2012, ceea ce scoate in evidenta schimbarile de putere pe piata Asiei", spun economistii.

Companiile de cercetare a pietei Gartner si Canalys se asteapta ca Nokia, creatoarea pietei smartphone prin lansarea, in 1996, a modelului The Communicator, sa piada pozitia dominanta in acest an, scrie Mediafax.

"Daca noile telefoane Nokia nu vor fi bine primite in trimestrul al treilea, in timp ce cererea pentru modelul Galaxy S2 este in crestere, Samsung ar putea devansa compania finlandeza si sa devina lider pe segmentul smartphone in acest interval", sustine Carolina Milanesi, analist la Gartner.

Nokia a pierdut initiativa pe piata smartphone in favoarea iPhone al Apple si aparatelor cu sistemul Android de la Google. Pe segmentul aparatelor ieftine, Nokia a fost devansata de producatorii asiatici.

Pe ansamblu, Nokia inca fabrica mai multe telefoane mobile decat Samsung, ca urmare a pozitiei puternice pe piata aparatelor obisnuite si a retelei mai mari de distributie din tarile emergente.

Compania trece de la platforma proprie Symbian la cea a Microsoft, parte a unui proces de reorganizare a operatiunilor, lansat in februarie de catre noul director general Stephen Elop.

Pe 31 mai, Nokia a renuntat la tintele financiare anuale, ridicand semne de intrebare privind capacitatea noului director de a-si indeplini promisiunile de relansare a grupului.

Actiunile Nokia au scazut cu aproape 45% de la inceputul anului. Valoarea de piata a Nokia s-a prabusit cu 77%, la aproximativ 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone in iunie 2007, de catre Apple.

"Not connecting people". Actiunile Nokia au ajuns la cel mai scazut nivel al ultimilor 13 ani. Apple e pe fir

Grupul este prezent in Romania cu o fabrica de telefoane mobile la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca.