Directorul general al Nokia, Stephen Elop, a promis astazi ca primul smartphone cu sistem Windows va fi prezentat in acest trimestru, dar ramane de vazut daca livrarile vor incepe la timp pentru sarbatorile de iarna.

Lansarea este asteptata sa coincida cu targul anual Nokia World de la Londra, programat la sfarsitul lui octombrie, iar livrarile ar trebui sa fie lansate la inceputul lui noiembrie, pentru ca telefoanele sa ajunga la cumparatori in perioada de varf a vanzarilor de sarbatori.

In trecut, Nokia prezenta de obicei telefoanele cu o jumatate de an inainte de lansarea vanzarilor, dar compania a anuntat ca intentioneaza sa schimbe acest sistem.

Elop a declarat la o expozitie tehnologica faptul ca este loc pentru noul smartphone cu sistem Windows pe o piata extrem de competitiva, dominata de iPhone si modele prevazute cu Android, sistem care a castigat in cativa ani circa jumatate din piata mondiala.

Intre timp, Apple, care a intrat pe piata telefoanelor mobile abia in 2007, urmeaza sa prezinte marti noua versiune a modelului emblematic iPhone.

"Se poate spune ca una dintre schimbarile fundamentale ale industriei de profil a avut loc in jurul anului 2007, cand a fost introdus iPhone, care a creat un nou nivel de experienta", a afirmat CEO-ul grupului finlandez. 

Elop sustine ca s-a creat un nou nivel, cu care au fost comparate toate celelalte produse.

IPhone 5, asteptat sa fie mai rapid, mai subtire si cu un ecran mai mare, va intra la vanzare la timp pentru sarbatori. Aparatul ar trebui sa sustina vanzarile Apple si sa protejeze compania de concurenta stransa din partea Samsung, care foloseste sistemul de operare Android.

Perceptia pietei fata de Nokia s-a imbunatatit in ultima perioada, iar numarul economistilor care recomanda achizitia de actiuni ale companiei finlandeze a crescut, fata de inceputul lui septembrie. Analistii asteapta insa faptele si nu vorbele.

"Elop vorbeste. Vreau actiune. Aratati-mi produsele si unde vor fi vandute", a afirmat John Strand, fondatorul firmei daneze de consultanta in domeniul telefoniei mobile Strand Consult.

Nokia s-a deconectat

Cel mai mare producator de telefoane mobile la novel mondial, in functie de volum, a anuntat la inceputul acestui an o strategie riscanta de renuntare la sistemul propriu de operare Symbian si trecerea la sistemul Windows.

A urmat o perioada dificila de opt luni in care investitorii s-au ingrijorat din cauza distantei mari intre anunt si lansarea pe piata a noilor modele smartphone, iar pretul actiunilor Nokia a scazut la jumatate.

Trimestrul trecut, Apple si Samsung au devansat Nokia pe piata smartphone si au pus capat dominatiei de 15 ani a companiei finlandeze pe segmentul de lux.

Vanzarile Nokia in trimestrul incheiat in iunie au scazut cu 20%, pe o piata in crestere cu 10%.

Compania este asteptata sa raporteze o pierdere de 0,02 euro pe actiune pentru trimestrul incheiat in septembrie, potrivit analistilor intervievati de Reuters.

Nokia a anuntat saptamana trecuta planul de desfiintare a 3.500 de locuri de munca, din care 2.200 in urma inchiderii fabricii de la Jucu, judetul Cluj.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro. Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.

Citeste si:

Nokia, prabusirea unui brand care nu a stiut sa-si foloseasca notorietatea in batalia telefoanelor inteligente VIDEO

Daniel Daianu, fost ministru de finante, despre inchiderea fabricii Nokia de la Cluj: "Este o stire foarte rea, dar investitiile de tip vagabond sunt foarte riscante din punct de vedere al tarii gazda"