Potrivit organizatiilor, Apple nu informeaza clar cumparatorii ca au dreptul la garantii pentru produsele cumparate, fiind probabil ca oamenii sa plateasca pentru o garantie suplimentara.

"Informarea incompleta poate avea un rol determinant in decizia cumparatorului de a aplica pentru un plan de protectie AppleCare", potrivit organizatiei belgiene Test-Achats.

Organizatiile, din tari precum Olanda, Spania, Germania si Belgia, au trimis notificari oficiale Apple, pentru a determina grupul sa modifice felul in care prezinta garantiile oferite.

Aceste servicii difera de la o tara europeana la alta. Astfel, in Belgia si Italia cumparatorii beneficiaza de o garantie de doi ani, in timp ce in Olanda acest serviciu este oferit pe toata durata de functionare a produsului.

Organizatiile din Belgia si Olanda au avertizat ca ar putea actiona in justitie Apple, daca grupul nu va schimba sistemul de informare. In decembrie, un tribunal din Italia a amendat Apple cu 900.000 de euro, pentru ca nu a informat corect cumparatorii despre drepturile la garantii si asistenta tehnica.

Reprezentantii Apple au refuzat sa comenteze.

Actiunile Apple sunt in crestere cu 1,2%, la 593,37 dolari pe unitate, dupa ce compania a anuntat ca va plati dividende pentru prima data din 1995, incepand cu trimestrul iulie-septembrie, care ar totaliza aproximativ 2,4 miliarde de dolari daca s-ar raporta la profitul din ultimele trei luni ale anului trecut.

Compania americana, care dispune de rezerve de aproape 100 de miliarde de dolari, a anuntat luni ca va plati un dividend trimestrial fix de 2,65 dolari pe actiune si ca va rascumpara in urmatorii trei ani actiuni de 10 miliarde de dolari.