"Exportatorii romani de software estimeaza redresarea cifrei de afaceri a sectorului, dupa scaderea pronuntata din 2009, la nivelul intregii industrii. Estimarea pentru exporturile de software in 2010 este de aproximativ 500 milioane euro, ceea ce inseamna ca suntem peste nivelul din 2007, de dinainte de criza. Anul 2008 a fost anul cel mai bun de pana acum, cu aproape 650 milioane euro la export", a spus Dragomir, citata de Mediafax.

Asociatia IT prognozeaza o evolutie interesanta si a pietei muncii, odata cu cresterea numarului de posturi anuntate pentru recrutare, pe baza declaratiilor companiilor din industria IT.

"Cea mai mare parte din exporturi este asigurata tot de dezvoltarea de solutii la cerere (outsourcing), in proportie de 90%. Companiile romanesti sunt inca parteneri preferati pentru multi clienti externi, in special din zona vest-europeana si nord-americana, care cauta solutii de optimizare si eficientizare a proceselor proprii", a adaugat directorul executiv al ANIS.

Ea a adaugat ca cel mai mare exportator IT din Romania din 2010 a fost Nokia, citand date publicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Anul trecut, mai multe companii romanesti au inregistrat cresteri semnificative ale operatiunilor, atat ale proiectelor castigate, cat si ale investitiilor, iar unele dintre firmele IT si-au extins prezenta regionala si si-au consolidat pozitia pe piata de tehnologie din Europa Centrala si de Est.

Interesul investitorilor straini pentru companiile romanesti este in crestere, fapt confirmat si prin anunturile recente referitoare la deschiderea unor reprezentante sau centre de dezvoltare ale unor companii multinationale, apreciaza asociatia IT.