Acesta ar fi cel de-al treilea astfel de proiect al Facebook. In 2010, blogul TechCrunch scria ca Facebook dezvolta un smartphone, insa incercarea a esuat, potrivit unor surse, dupa ce compania si-a dat seama cate dificultati si obstacole ar trebui sa depaseasca.

Anul trecut, site-ul AllThingsD a scris ca Facebook si producatorul taiwanez de smartphone-uri HTC s-au asociat pentru a dezvolta un "telefon inteligent" sub marca retelei de socializare, nume de cod "Buffy", scrie Mediafax.

Surse apropiate Facebook au declarat pentru New York Times ca reteaua sociala a aprofundat proiectul prin extinderea echipei "Buffy" si prin analizarea altor variante de smartphone. Astfel, compania a construit o echipa de ingineri software si hardware cu experienta in dezvoltarea de smartphone-uri, potrivit New York Times Bits, blogul de tehnologie al publicatiei.

Reteaua de socializare vrea sa-si lanseze propriul telefon pana anul viitor, au declarat pentru New York Times mai multi angajati ai Facebook, specialisti contactati de companie si surse apropiate proiectului.

Un specialist care a contribuit la dezvoltarea Apple iphone sustine ca s-a intalnit cu Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook, care ar fi avut numeroase intrebari privind modul de functionare a smartphone-urilor si ar fi fost interesat de detalii care nu pot fi atribuite simplei curiozitati.

Un alt inginer care a lucrat la Apple spune ca a fost recrutat de un director executiv al Facebook si a fost infomat ca reteaua de socializare este interesata de dezvoltarea de hardware. Contactati de NYT, reprezentantii Facebook nu au comentat privind existenta unui proiect smartphone.

Listata recent la bursa, Facebook este in cautare de surse de diversificare a veniturilor, iar una dintre principalele temeri ale companiei este ca ar putea "ramane in urma" pe segmentul publicitatii pe platforme mobile, una dintre cele mai promitatoare nise ale industriei.

"Mark este ingrijorat ca, daca nu creeaza in viitorul apropiat un telefon, Facebook va ramane doar o aplicatie pe platformele mobile ale altora", spune un angajat al Facebook.

Dezvoltarea unui telefon mobil s-a dovedit insa in trecut un proiect foarte dificil pentru nume consacrate din industria IT, precum Hewlett-Packard sau Dell, ale caror incercari in domeniu au esuat in pofida bugetelor uriase aflate la dispozitia cele doua companii.

Google a finalizat recent achizitia producatorului de smartphone-uri Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde dolari, alimentand speculatiile ca s-ar putea indrepta spre dezvoltarea de smartphone-uri sub nume propriu.

Sursa foto: Business Insider/Michal Bonikowski