Mark Zuckerberg vrea sa profite de cererea ridicata a pietei pentru actiuni in sectorul socializarii online, a declarat o sursa apropiata discutiilor, citata de Bloomberg.

"Evident este o evaluare foarte ridicata. Si-au dat seama ca au o oportunitate si vor sa profite de ea cat mai curand", comenteaza un analist american. 

Facebook ar putea depune documentatia necesara pentru oferta inainte de sfarsitul acestui an. Daca ar atrage 10 miliarde de dolari, aceasta oferta publica initiala ar deveni cea mai mare din sectorul IT.

Recordul actual este listarea din 1999 a producatorului german de chip-uri de memorie Infineon Technologies, care a atras 5,23 miliarde de dolari. 

Google a atras 1,67 miliarde de dolari la listare, in 2004, fiind evaluata atunci la peste 23 miliarde de dolari. In prezent, capitalizarea Google este de 190,4 miliarde de dolari. 

Facebook anticipa in ianuarie ca autoritatile americane vor solicita raportari financiare publice detaliate pana pe 30 aprilie 2012, daca nu ar avea loc o listare pana la acea data. Legislatia americana impune si companiilor nelistate sa raporteze public rezultatele financiare daca numarul actionarilor depaseste un anumit nivel. 

Compania a amanat oferta publica pana in 2012, pentru a atrage cat mai multi utilizatori si pentru a-si creste cat mai mult vanzarile de publicitate, au declarat anul trecut surse apropiate situatiei. 

Facebook are peste 800 de milioane de utilizatori, informeaza Mediafax.