Noua optiune te scapa, spun cei de la Facebook, de sentimentul neplacut pe care il ai atunci cand refuzi pe cineva. Astfel, utilizatorul care ti-a cerut sa deveniti prieteni in lumea virtuala nu este nici acceptat, nici respins, insa castiga acces la datele tale publice.

Cu alte cuvinte, cand iti cere prietenia pe Facebook, respectiva persoana se "aboneaza" automat la toate postarile tale, marcate cu "Everyone" in setarile de confidentialitate. 

Desigur, ele erau vizibile oricum odata ce le-ai facut publice, insa acum esti mai usor de urmarit, pentru ca tot ceea ce scrii sau incarci pe pagina ta de profil va aparea in "News Feed". Prin urmare, desi tu nu vrei sa fii prieten in online cu acel utilizator, el va vedea toata activitatea ta.

In plus, cei care iti trimit o cerere de prietenie sunt si ei abonati la tot ce misca pe profilul tau, adica au acces la "News Feed". Asa ca, in cazul in care te gandeai ca de acum nu o sa mai bagi in seama pe nimeni, afla nu este o optiune.

Buclucasul buton "Not Now" nu se opreste aici. Cu ajutorul lui, Facebook a reusit sa ingreuneze procesul de respingere a unei cereri. Daca pana acum era nevoie doar de un click si scapai de amicii nedoriti, in clipa de fata treci prin doua etape daca vrei cu adevarat sa blochezi un utilizator.

Dupa ce selectezi optiunea "Not Now", Facebook te intreaba: "Nu il cunosti pe Xulescu?", iar daca alegi ca nu, atunci utilizatorul cu pricina nu va mai putea sa iti trimita nicio solicitare de aici inainte.

Dar daca vrei doar sa ignori acea persoana, fara sa o blochezi, trebuie sa mergi la pagina "Requests", acolo unde ajung cei care intra in categoria "Not Now" si mai departe la "Friends", deci o procedura destul de complicata care pana acum se rezolva cu un singur buton.

Bun, o sa spui, dar daca optezi sa blochezi acel utilizator, nu ai de ce sa-ti faci griji. Ei bine, cei de la Facebook mizeaza pe faptul ca tu o sa apesi o singura data butonul "Not Now" si iata cum te-ai trezit ca un necunoscut este conectat la grupul si la activitatea ta din lumea virtuala.

Mai mult decat atat, criticile au inceput inca de cand a fost implementat sistemul de "News Feed". Si asta pentru ca, desi acolo apar oricum informatii pe care le poate vedea sau accesa toata lumea, ele sunt cumva centralizate si, chiar daca tu nu stai sa purici in fiecare zi profilul cuiva, informatiile iti sunt servite pe tava. Acum a facut o mutare asemenatoare, doar ca ceva mai putin ostentativa.

Reprezentantii Facebook sustin ca noua caracteristica te scapa de atitudinea "agresiva" fata de cineva care iti tot cere sa deveniti prieteni, iar tu il refuzi mereu. Mult mai cinstit ar fi fost probabil sa apara un buton de "Block" si nu aceasta amanare ce permite utilizatorului refuzat sa te urmareasca, in ciuda faptului ca tu nu vrei sa ai nicio legatura cu el.