In decembrie anul trecut, patru mari companii IT, printre care Microsoft si Apple, au platit circa 450 de milioane de dolari pentu a prelua patentele si aplicatiile dezvoltate de firma de software Novell.

Apoi, in iulie, alte patru firme IT, incluzand RIM, producatorul telefoanelor BlackBerry, au cheltuit 4,5 miliarde de dolari pentru achizitia brevetelor detinute de Nortel, o companie falimentara canadiana ce producea echipamente telecom. Pachetul de inventii vandut de canadienii de la Nortel include peste 6.000 de brevete si cereri de omologare in numeroase zone importante ale industriei comunicatiilor, inclusiv wireless 4G, data networking, tehnologii optice, trafic de voce si internet.

Inainte de a achizitiona Motorola, Google a achizitionat 1.000 de patente de la IBM.

In acelasi timp, companiile IT intenteaza proces una impotriva celeilalte. Spre exemplu, Apple sustine ca Samsung si Motorola i-au copiat designul si specificatiile telefoanelor Android. Pe de la alta parte, Oracle a dat in judecata Google si ii cere pana la 6 miliarde de dolari pentru ca sistemul Android ar incalca breventele companiei. La randul sau, Microsoft a dat in judecata Motorola, pentru acelasi motiv ca Oracle. Si ultimul, dar nu cel din urma. producatorul finlandez de telefoane - Nokia - se "cearta" cu Apple.

Care este miza

Multe dintre companii au acumulat brevente pentru tehnologii valoroase. Asa ca, firmele mai mari si care au fonduri disponibile prefera sa cumpere inventii care au avut succes. In schimb, alti analisti considera ca toate acestea brevente sunt cumparate tocmai pentru ca marile companii IT sa-si protejeze produsele lansate, dar care au fost "inspirate" de predecesori.

Nici sistemul de aprobare a brevetelor nu este unul simplu. In SUA, sunt acum in avizare peste un milion de dosare, care vor fi aprobate in circa trei ani. Mai mult, in ultimii 15 ani, disputele privind tehnologia folosita de companii s-a dublat. Asa ca, autoritatile si reprezentantii producatorilor din industria IT vor sa reformeze sistemul, in toamna fiind asteptata chiar o revizuire a acestuia.

Pentru moment, devine tot mai clar ca scopul firmelor IT este sa detina arsenale uriase de brevete, lucru ce duce, in continuare, la zeci de procese. Spre exemplu, Googe a trecut prin opt procese doar in luna aprilie, mai multe decat cele 5 in primii 13 ani de existenta.

Citeste si:

Imperio, cel mai economic tramvai din lume. A iesit astazi de pe portile uzinei Astra si costa 1,7 mil.euro. VIDEO

O sansa la 363 de trilioane sa ghicesti la loto de doua ori. Cine e norocosul care a reusit performanta si a castigat milioane de euro. VIDEO