Teodor Ancuta, presedinte si director general al Sibex inainte de Cristian Sima, a declarat astazi pentru Mediafax ca este posibil ca Sima sa fi disparut de teama, dupa ce probabil a pierdut banii celor pentru care tranzactiona prin WBS Holding.

"Poate a fugit cu banii, poate a si pierdut banii celor pentru care a tranzactionat. Poate cei care si-au dat banii sa ii administreze el il cauta dupa ce poate le-a pierdut banii. Eu mai putin cred ca a plecat cu banii. Mai mult cred ca i-a pierdut la bursa si ii e teama sa se intoarca. Eu am auzit de milioane de euro, dar nu stiu concret nimic. Cei pagubiti poate se vor constituie parte civila", a spus Teodor Ancuta.

Potrivit acestuia, Politia ar trebui sa inceapa cercetarile de la departamentul de contabilitate al WBS.

"Au fost care i-au dat bani. Poate el a spus ca o sa ii inmulteasca si poate i-a pierdut. Se poate si sa fi plecat cu ei. Numai el stie ce a facut si poate departamentul lui de contabilitate de la WBS. La urma urmei, societatea a avut un departament de contabilitate. Politia ar trebui sa mearga acolo", a afirmat Ancuta.

Intrebat despre legaturile pe care Cristian Sima le-ar avea in strainatate, Ancuta a spus ca are cunostinta despre o firma din Italia care era actionara la Sibex cu cinci la suta si pentru care Sima facea tranzactiile.

"Gurile rele spun ca el a avut tot felul de legaturi cu Italia. A adus o firma la Sibiu care are cinci la suta, Codognotto, o firma despre care Sima spunea ca este de transporturi. Eu nu i-am vazut niciodata pentru ca el vota pentru ei", a declarat Ancuta.

Intrebat, de asemenea, despre vanzarea de catre Sima a firmei WBS, Ancuta a sustinut ca nu are cunostinta despre acest lucru, insa stie ca "se invartea in cercurile bune". "Stiu ca se invartea in cercurile bune. Nu stiu cui a vandut el WBS. Din ce stiu eu, cred ca si-a pregatit din timp aceasta actiune", a adaugat Ancuta.

Totodata, Ancuta sustine ca Sima a incercat sa il covinga sa ii cedeze functia de presedinte - director general al Sibex, oferindu-i suma de un milion de euro, insa a refuzat.

"A venit la Sibiu si, in decembrie 2010, a reusit sa faca o solicitare de schimbare a mea din functie. Atunci a fost primul puci, care nu i-a reusit, si in lunile urmatoare, la inceputul anului 2011, in lunile ianuarie, februarie, martie a incercat in tot felul sa ma convinga sa ii cedez functia de presedinte - director general de la Sibiu, oferindu-mi un milion de euro, dintre care 800.000 de euro pe casa si 200.000 de euro pe actiuni si sa imi dea o indemnizatie de presedinte onorific de 2.000 de euro pe luna. Bineinteles ca eu nu am fost de acord. Bursa de la Sibiu a fost creatia mea, a fost copilul meu si am muncit acolo 17 ani. Nu puteam face aceasta tradare. SIF-urile au fost apoi cele care au votat si au schimbat balanta pentru domnul Sima. El s-a laudat ca a dat bani multi pentru asta", a afirmat Ancuta.

Teodor Ancuta a fost presedinte al Sibex pana in 29 aprilie 2011, cand Consiliul de Administratie l-a votat in aceasta functie pe Cristian Sima. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a inceput joi o investigatie la sediul societatii de brokeraj WBS Romania dupa ce au aparut suspiciuni ca fostul actionar Cristian Sima ar fi fugit cu banii firmei WBS Holding.

"CNVM a inceput astazi, 11 octombrie 2012, o investigatie la sediul societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societatii in relatia cu clientii, precum si integritatea conturilor acestora. In acest context, autoritatea pietei de capital recomanda clientilor societatii de servicii de investitii WBS Romania care se considera prejudiciati sa depuna reclamatii la sediul CNVM. Mentionam, totodata, faptul ca WBS Holding nu este o entitate aflata sub autoritatea CNVM, nefiind autorizata de aceasta sa desfasoare activitati pe piata de capital din Romania", se arata intr-un comunicat transmis joi de CNVM.

Comisia mentioneaza ca va investiga eventualele legaturi existente intre WBS Holding si WBS Romania, pentru a proteja investitorii care desfasoara operatiuni pe piata de capital prin intermediul WBS Romania.

Cristian Sima, revocat miercuri din functiile de presedinte CA si director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat din 1 octombrie si, potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el.

Potrivit unor surse din piata de capital, tranzactiile pe pietele externe au fost operate prin WBS Holding, firma detinuta de Sima si inregistrata in Insulele Virgine Britanice. O alta ipoteza vehiculata este ca Sima ar fi pierdut banii mai multor clienti in urma acestor tranzactii, cu grad ridicat de risc.

Surse din piata de capital au declarat miercuri pentru Mediafax ca Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu in care scria ca i-au fost furate laptopul, telefonul, actele si cardul bancar si cerea blocarea acestora.
Angajatii Sibex au incercat de mai multe ori, fara succes, sa il contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are in Elvetia, postul telefonic este suspendat, au mentionat sursele.

Cristian Sima a fost demis miercuri de la conducerea Sibex, astfel ca functia de presedinte CA a fost preluata de Paul Gabriel Miclaus, iar pozitia de director general a fost preluata de drept de Ovidiu Petru, director adjunct.

Noul presedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclaus, a declarat ca revocarea lui Sima din functie nu are legatura cu zvonurile aparute in piata de capital. Potrivit lui Miclaus, Sima a fost inlocuit din functie deoarece nu a fost preznt la bursa in timpul controlului efectuat de CNVM.

Autoritatea pietei de capital a inceput pe 1 octombrie la bursa din Sibiu. Sima a fost actionar la WBS Romania pana anul trecut, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex.
Politia Sibiu s-a autosesizat, in urma informatiilor aparute in presa, si a inceput o ancheta in cazul fostului sef al Bursei de la Sibiu.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Sibiu, Luciana Baltes, a precizat ca pana joi dimineata la Politia Sibiu nu a fost depusa nicio sesizare referitoare la Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, legata de disparitie, nici din partea altei persoane.

Disparitia lui Sima vine si in contextul in care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din functiile de conducere detinute la Sibex si pentru a-l trage la raspundere. La finele lunii septembrie, pe piata de capital au existat unele zvonuri potrivit carora Sima ar fi promis unor clienti ai firmei sale care erau si actionari ai Sibex ca le va cumpara prin intermediul Casei de Compensatie si a Depozitarului Sibex titlurile detinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piata. Acest scenariu incalca insa prevederile pietei de capital.