Cotidianul american, care a facut mai multe dezvaluiri legate de conditiile de lucru de la Foxconn, spune ca reformele pe care compania chineza s-a angajat sa le faca depind de abilitatea managementului de a schimba un intreg sistem de lucru, care s-a bazat in ultimii zece ani pe exploatera fortei de munca ieftine in fabrici gigantice, in care se construiau telefoane inteligente, coputere sau alte electronice.

Fabricile depind de liniile de asamblare care functioneaza sase sau sapte zile pe saptamana, de cele mai multe ori depasind 14 ore pe zi. Doar un atstfel de program a facut posibila finisarea gadgeturilor mai repede ca in oricare alt loc.

Pentru ca acest sistem sa se schimbe, Foxconn si clientii sai – printre care se numere Apple, HP, Dell si alte nume importante din industria IT, trebuie sa-i convinga pe consumatorii din America si de oriunde din alta parte ca imbunatatirea conditiilor de lucru ale muncitorilor chinezi le scumpesc lor aparatele pe care le cumpara.

Cum se fabrica iPhone-ul. Copii de 13 ani muncesc 16 ore pe zi si sunt platiti cu 70 de centi pe ora

Asa functioneaza capitalismul. Pe masura ce tarile se dezvolta, salariile cresc, iar calitatea vietii se imbunatateste. Dar in China, pentru ca aceasta schimbare sa fie permanenta, consumatorii trebuie sa suporte consecintele. Cand oamenii citesc despre conditiile inhumane de lucru si despre salariile din China, se revolta. Dar apoi se duc la cumparaturi si cauta produsele cele mai ieftine”, a spus, pentru New York Times, David Autor, economist la Institutul Tehnologic din Massachusetts.

Foxconn, care are 1,2 milioane de salariati chinezi, este unul dintre cei mai mari angajatori din tara. Aici se asambleaza 40% din telefoanele, computerele si celelalte gadgeturi care se vand la nivel mondial.

Decizia Foxconn de a majora salariile cu 25%, acestea ajungand la aproximativ 400 de dolari pe luna, a venit dupa mai multe proteste legate de conditiile de munca din fabricile sale. Pe parcursul saptamanilor trecute, grupuri penrtu drepturile angajatilor au organizat proteste in mai multe tari, dup ace presa a scris ca unii dintre furnizorii chinezi ai Apple isi exploateaza angajatii si-i pun sa munceasca in conditii care le pun viata in pericol.

Pentru a pune capat criticilor, Apple a angajat o organizatie specializata, pentru a inspecta fabricile in care se produc componente pentru ei.

Reactia incredibila a celor de la Apple la acuzatiile de exploatare a angajatilor chinezi: “Stim de 4 ani, dar sistemul ne convine”

Muncitorii au primit cu skepticism anuntul de majorare a salariilor si de limitare a timpului de lucru. “Cand lucram pentru Foxconn, astfel de zvonuri aparea din cand in cand, dar nu s-a intamplat niciodata. Acum par mai credibile”, spune Gan Lunqun, 23 de ani, fost angajat al companiei.

Prin luarea acestor masuri, Foxconn a cedat in fata salariatilor si le-a facut “favoruri” de care nu beneficiaza decat birocratii si executivii de la conducerea companiilor IT carora Foxconn le construiesc produsele. Aceste decizii, mai scrie New York Times, demonstreaza ca si economia Chinei se schimba.