Cu un ochi radem si cu altul plangem, daca stam sa ne gandim ca cel putin jumatate dintre hackeri sunt romani. Si chiar unii priceputi.

Impreuna cu niste prieteni, Sorin a spart servere de pe care a furat date de identitate, parole si ip-uri ale unor clienti care plateau acces telefonic prin internet.

Au incheiat apoi un contract cu mai multe firme care aveau numere cu suprataxa. Intelegerea era ca ei sa telefoneze si sa primeasca un comision pentru asta. Numai ca, evident, sunau de pe conturile unor oameni care habar nu aveau ca sunt incarcati la nota de plata.

Iar banii au curs garla - vreo 11 milioane de euro, au socotit anchetatorii. Asta dupa alte trei milioane, obtinute din phishing si carduri clonate.

Stiu asta si politistii romani de la crima organizata, care se asteapta la o crestere a fenomenului si o diversificare a modurilor de operare.

Numai in primele 10 luni ale anului, au solutionat dosare cu un prejudiciu de peste 200.000 de euro.

Asadar aveti mare grija la mesajele pe care le primiti. Este de preferat sa nu deschideti e-mailuri de la destinatari necunoscuti si sa nu furnizati niciodata datele contului bancar.

De asemenea, verificati bancomatele inainte sa scoateti bani, si urmariti cardul cand achitati cumparaturile, sa nu fie trecut prin alte dispozitive in afara de POS.