La sfarsitul saptamanii trecute, Google tocmai a prezentat raportul fiscal pe 2011, cerut de SEC (un soi de Fisc al Statelor Unit). Contrastele sunt incredibile. Compania lui Larry Page  a ajuns la 7600 de milioane de dolari profit brut in strainatate, cu mult peste cele 4700 de milioane realizate in SUA. Cu toate acestea, in timp ce compania a platit un impozit de 2.341 milioane dolari in America, in strainatate acesta s-a situat undeva la 248 de milioane, care in mare parte s-a dus la Trezoreria Irlandeza.

Google si Apple au dus la extrem tactica impusa de Microsoft, de a-si vinde licenta, patentele si toate celelalte drepturi in tarile unde sunt cele mai mici impozite. Compania fondata de Bill Gates recunoaste ca-si impoziteaza profiturile in Puerto Rico, Singapore si Irlanda.

Cei trei asi de pe piata IT scapa in acest fel de impozite de pana la 35%, cat sunt in SUA, si ajung sa dea doar 8% din profit ( Microsoft), 3% (Google) sau chiar 2,5% (Apple).

Si lucrurile nu se opresc aici . De exemplu, Google profita nu numai de factura irlandeza, ci si de faptul ca legea din aceasta tara ii permite sa-si transfere profiturile catre alte companii din strainatate, scapand astfel si de impozitul de 12,5% din Irlanda. Banii ajung la firme ce-si au sediul in paradisuri fiscale, unde nu sunt impozitati.

Astfel, drepturile Google au fost achizitionate de o societate din Insulele Bermude, dar inainte de a trece prin Irlanda, banii au fost ajuns initial in Olanda, gigantul IT profitand de reducerile fiscale.

Si Facebook a aplicat, se pare, o schema similara, scriu cei de la Bloomberg, beneficiind de avantajele fiscale din Insulele Cayman.