Google, investigat de Guvernul american. Zdrobeste sau nu concurentii pe piata publicitatii online?

1PlusV, un publisher web cu sediul in Paris, a depus dosarul la Curtea Comertului Paris in cursul zilei de astazi, potrivit unui comunicat al firmei parisiene. Aceasta acuza Google ca ar bloca concurenta sa obtina venituri din publicitate online si ar da intaietate site-urilor proprii in rezultatele serviciilor de cautare. Acuzatia vine dupa ce saptamana trecuta s-a facut public faptul ca procurorii din trei state americane (California, New York si Ohio) au demarat anchete privind operatiunile Google, potrivit New York Times.

"Google a aplicat timp de patru ani un numar de practici anticoncurentiale si un comportament lipsit de etica, astfel incat 1PlusV sa nu aiba capacitatea sa isi desfasoare afacerile si sa atraga publicitate. Aceste practici includ sufocarea companiilor concurente din sectorul tehnologic", se arata intr-un comunicat al 1PlusV.

Potrivit Bloomberg, 1PlusV a mai inaintat doua reclamatii similare anul trecut catre autoritatile de reglementare a concurentei ale Uniunii Europene, sustinand ca Mountain View, firma cu sediul in California este impotriva asa numitelor motoare de cautare pe verticala, favorizand site-urile Google. 

Al Verney, purtatorul de cuvant Google in Bruxelles, nu a raspuns imediat la telefonul sau mobil. In cele din urma, acesta a declarat: "Tocmai am primit reclamatia si nu putem inca sa o comentam".

UE a inceput investigatia asupra Google in urma reclamatiilor primite de la unele companii, inclusiv Microsoft Corp. (MSFT), care sustine ca motorul de cautare actionat impotriva aparitiei altor servicii in rezultatele cautarilor si ca a impus unor website-uri sa accepte anunturi publicitare rivale.

Autoritatile antitrust din Uniunea Europeana si Statele Unite investigheaza acum daca Google discrimineaza alte companii in rezultatele serviciilor de cautare si impiedica alte site-uri sa atraga publicitate.

Citeste si:

Sase companii americane, zdrobite de "competitorii" asiatici. Cat mai rezista Boeing, General Motors sau Microsoft

Pepsi si Ferrari platesc milioane de dolari pentru doua minute de actiune. Topul celor mai scumpe reclame din toate timpurile. VIDEO