Potrivit legislatiei chineze, companiile care desfasoara afaceri pe aceasta piata si care inregistreaza venituri globale anuale de peste 10 miliarde de yuani (echivalentul a 1,5 miliarde de dolari) si venituri in China de 400 de milioane de yani trebuie sa ceara aprobarea guvernului de la Beijing pentru achizitie.

"Ministerul nu a primit, pana in prezent, nicio cerere de examinare anti-monopol", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerul Comertului din China, Shen Danyang, vizavi de preluarea producatorului de telefoane mobile de catre Google.

De cealalta parte, sefii de la Google au declarat ca afacerea incheiata cu Motorola a fost acreditata de reglementarile din SUA si Uniunea Europeana, si a primit totodata si alte jurisdictii.

O tranzactie de 12,5 miliarde de dolari

Google a cumparat actiunile Motorola la 63% mai mult decat valoarea lor tranzactionata pe bursa, cu cateva zile inainte de achizitie, potrivit Washington Post.

Google, al carui sistem de operare Android este instalat pe telefoane fabricate de Motorola Mobility si companii precum Samsung Electronics, a obtinut astfel patente necesare sa concureze mai eficient iPhone-urile Apple. La inceputul lunii august, Google nu a reusit sa cumpere mii de patente de la compania falimentara Nortel.

Directorul juridic al Google, David Drummond, a acuzat atunci Microsoft, Apple, Oracle si alte companii ca s-au coalizat pentru a impiedica ascensiunea Android, prin achizitia de pantente.

Acum insa, operatorul celui mai mare motor de cautare din lume are in posesie 17.000 de patente detinute de Motorola, ce vor face diferenta in lupta contra rivalilor "de-o viata" Apple si Microsoft, noteaza Financial Times.

Tranzactia va fi finalizata la sfarsitul lui 2011 sau inceputul anului viitor, iar Motorola Mobility va fi condusa ca o afacere separata.

Citeste si:

Dr. Doom: "Aurul este intr-o bula hiperbolica"

Apple pregateste un iPhone 4, mai ieftin si cu memorie de 8GB