Unirea Ardealului cu Regatul Romaniei a fost proclamata pe 1 decembrie 1918, de Adunarea Nationala de la Alba Iulia.

Data de 1 decembrie a devenit Ziua Nationala a Romaniei, denumita si Ziua Unirii, si celebreaza acest eveniment.
La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1.228 delegati si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o rezolutie care a consfintit unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul (cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare) cu Romania.

Aceasta sarbatoare publica a fost stabilita dupa Revolutia din decembrie 1989 (potrivit Constitutiei din 1991, articolul 12, alineatul 2) si marcheaza nu doar unirea Transilvaniei, ci si a provinciilor Banatului, Basarabiei (27 martie 1918) si a Bucovinei (15/ 28 noiembrie 1918) cu regatul Romaniei, in 1918, unirea Transilvaniei cu patria mama fiind ultimul eveniment din aceasta serie de reintregire, consfintind astfel reunificarea tarii.

Google isi modifica frecvent logoul pentru a omagia personalitati ale culturii universale sau pentru a marca momente speciale din istoria lumii.

Citeste si:

Gesturile marunte pot schimba lumea. Vinde limonada la colt de strada ca sa ajute copiii bolnavi de cancer si salveaza casele darapanate din Bucuresti VIDEO

Designerul care descopera comori. Francezul Phillipe a dus arta populara romaneasca direct pe catwalk VIDEO