Lansarea ipad Mini reprezinta un capitol nou pentru Apple in incercarea de a-si mentine pozitia de lider in sectrorul IT, intrucat este primul produs nou important introdus de la decesul cofondatorului Apple Steve Jobs.

Putine persoane s-au aliniat in fata unui magazin Apple din Noua Zeelanda vineri, dar chiar si asa, stocurile s-au redus rapid.

Seful companiei Dick Smith Electronics, Craig Douglas, a declarat ca retailerul a primit doar cateva sute de iPad Mini pentru intreaga tara, pe care a estimat ca le va epuiza vineri.

"Evident nu vrem sa atragem atentie foarte mare, deoarece nu vrem sa dezamagim clientii. Nu am avut un stoc prea mare", a spus el.

Compania Yobee, retailer de produse Apple, a avertizat inca de la pranz clientii ca stocurile sunt pe terminate.

Tableta Ipad Mini, care incepe de la 329 dolari pentru cea mai ieftina versiune, cu 16 GB, a fost anuntata odata cu o serie de imbunatatiri aduse liniei de produse, inclusiv computerelor Mac si tabletei iPad clasice.

Analistii se asteapta la scene mult mai calme pentru prima zi de vanzare a Ipad Mini, comparativ cu lansari precum cea a iPhone 5, cand numerosi fani au stat la cozi foarte mari pentru a fi printre primii care pun mana pe noul dispozitiv.

Motivul este ca iPad Mini vizeaza doar un anumit segment al potentialilor clienti iPad, din cauza specificatiilor tehnice mai slabe si ecranului de calitate mai redusa, potrivit analistului Gene Munster, de la firma Piper Jaffray. In plus, tabletele cu cipuri care asigura suport pentru trafic de date mai intens in retelele mobile vor fi introduse la vanzare abia in cateva saptamani.

Unii investitori sunt ingrijorati in privinta Apple dupa lansarea controversata a serviciului de harti, care a dus chiar la o restructurare la nivelul conducerii. Actiunile Apple au pierdut aproape 15% in acest context si au inchis joi la 596 de dolari.