Desi nu prea pot fi gasite pe piata romaneasca, telefoanele de la Fujitsu se bat in milimetri cu toate numele mari. Androidul lor ruleaza un procesor extrem cu patru nuclee si 4GB de ram, dar impresioneaza cu un atu acvatic.

Si cei de la Sony isi resusciteaza divizia de mobile smart. Au adus doua unitati noi, foarte aratoase dar si rapide, care mizeaza in special pe camera foto-video. Exceptional de buna pentru un mobil.

Xperia S are un ecran de 4,3 inci si un procesor cu doua nuclee de 1,5 Ghz. Face capturi video HD cu ajutorul camerelor din fata si spate, una dintre ele avand o capacitate de 12 megapixeli.

Xperia S este, momentan, in faza de prototip, iar fratele mai mic, Ion, cu procesor 1,4Ghz, este disponibil deocamdata doar in Statele Unite. Are insa ecranul putin mai mare, de 4,5 inci, si o memorie de 16 Gb, care poate fi extinsa cu ajutorul cardurilor microSD. Cu aceasta ocazie, japonezii se si leapada de batranul brand Ericsson, care ajunge astfel la capat de drum.

Din categoria jucatorilor grei, dar lenti la reluare, si Nokia isi face curaj sa reintre pe piata cu sistemul de operare Windows 7,5, instalat pe Lumia 900. Noul aparat are un procesor mare, de 1,4Ghz, memorie de 16 GB si o carcasa de foarte buna calitate din policarbonat. Sticla afisajului este Gorilla Glass de cea mai noua generatie, rezistenta la socuri si zgarieturi. In plus, promite viteza si pe retele 4G, momentan doar pe piata americana.

Kimmo Mattila, reprezentantul Nokia: "Este primul mobil LTE, pe reteaua AT&T 4G. Este un dispozitiv mare, cu ecran de 4,3 de inch AMOLED. Are o camera de 8 megapixeli, cu lentile Carl Zeiss."

"Oricum, nu se va rasturna nimic cu telefoanele astea. Poate cu Windows 8 la sfarsitul anului... Peste 2-3 ani. Este anul Androidului si are si iOS-ul bucatica lui acolo." - este de parere Andrei Girbea, blogger.

Desigur, nu lipsesc din competitie si concurentii chinezi care, din copie in copie, nimeresc si cate un dispozitiv excelent. Cei de la Huawei au impresionat cu Ascend - un telefon extrem de subtire si cu un pret mic. Dintre toate premierele, acesta promite sa ajunga primul pe piata romaneasca.

Surprizele au venit asadar de la nume neasteptate, care nu mai fac regulile pe piata zilele acestea. Asteptam insa premiere in perioada urmatoare de la Samsung, despre care circula zvonuri ca ar avea in pregatire un Galaxy S3 si LG, evident, vrea sa aduca un telefon cu patru nuclee si ecran mare.

Toate privirile stau insa indreptate catre Apple, de la care planeta asteapta un iPhone 5. Noul 5 ar trebui sa aiba o baterie mai mare, pentru ca 4S abia duce o zi de munca activa, un ecran mai mare si sa fie mai subtire cu cel putin 2 milimetri. Dupa standardele din 2012, este deja o "caramida". Banuim deja ca va avea si Gorilla Glass 2, adica o sticla mai subtire si mai rezistenta si un procesor nou facut de Texas Instruments.

Toate acestea nu ar fi insa decat un pas pentru a ajunge din urma competitia coreena si japoneza, asa ca asteptam o noua revolutie in domeniu, daca mai este posibil fara Steve Jobs.