Ce este over-clocking-ul? Asa cum pasionatii de automobile incearca si reusesc de multe ori sa creasca puterea si performantele unui automobil, asa fac si specialistii in calculatoare. Daca puterea unui motor de automobil se masoara in cai putere, calculatoarele concureaza la frecventa procesorului sau a memoriei. Cand fortezi limitele unui calculator, acesta se incinge si poate chiar sa ia foc. Aici intervine partea de racire, iar azotul se pricepe cel mai bine la asta.

Baietii care se bucura pe podiumul unui competitii din Taiwan sunt romani. Tudor, Razvan si Matei reprezinta echipa nationala de over-clocking si tocmai s-au intors cu titlul de campioni mondiali la over-clocking. Au reusit cele mai bune scoruri la placi video, procesoare si memorii. Au depasit echipe mult mai titrate din Japonia, China si Statele Unite.

Care este pana la urma scopul acestor incercari? Fiecare experiment impinge mai departe tehnologia. Iar romanii bat cateva recorduri mondiale pe an.

Piata componentelor PC nu se mai bucura insa de volumele de vanzari din anii trecuti. Concurenta inseamna laptopuri tot mai rapide, insa nici unul dintre portabile nu a reusit performantele obtinute inca pe un sistem clasic.