Si nu vorbim despre un singur telefon nou, ci de doua care opereaza Mango.

Cand spui Mango la televizor, aproape toata lumea se gandeste la fruct. Exista insa o nisa a pasionatilor care asteptau sa se coaca... cel mai nou sistem de operare pentru telefonul mobil de la Microsoft. Windows Mobile 7.5, nume de cod Mango.

Acestea sunt primele doua telefoane facute de finlandezi care folosesc acest sistem de operare dupa ce vanzarile li s-au prabusit in ultimii ani, loviti puternic de Apple cu iOS, sistemul de operare de pe iPhone, si de o armata de companii asiatice care folosesc sistemul Android de la Google.

Noul amiral din flota finlandeza de telefoane mobile se numeste de acum Nokia 800 Lumia. Daca vi se pare cunoscut, nu va inselati deloc, pentru ca in esenta este un Nokia N9 cu un alt sistem de operare decat MeeGo, lansat si acesta destul de recent, dar cu sanse mici de supravietuire.

Noul terminal este nu doar aratos, ci si performant. Ofera navigatie GPS gratuita inclusiv in Romania, acces rapid la retelele sociale si o experienta de utilizare mai apropiata de tendintele momentului - adica un telefon subtire, cu ecran senzitiv si putere mare de procesare.

Telefonul este facut din policarbonat si are un afisaj cu tehnologie AMOLED, foarte clar. Camera foto-video este, de asemenea, de inalta definitie, iar procesorul este cel mai rapid folosit pana acum pe un telefon Nokia. De aceea, toate comenzile curg natural si rapid pe ecran.

Tot ieri, Nokia a lansat si o varianta mai accesibila. 710 Lumia are un ecran LCD, o baterie decenta si carcasa de plastic cu patru culori la alegere.

Skydrive este norul online pe care il ofera Microsoft. Utilizatorul isi poate pastra, asadar, toate contactele, documentele, pozele sau clipurile pe contul de pe Internet asociat telefonului.

Ambele telefoane vin pe o piata aglomerata de telefoane puternice. Lumia concureaza de acum cu oponenti deja titrati precum iPhone4S ori Samsung Galaxy Nexus care au luat deja startul de cateva saptamani in goana dupa clientii toamnei. In esenta, nu asistam doar la competitia dintre producatorii aparatelor: Apple, Samsung si Nokia, ci si a dezvoltatorilor sistemelor de operare: iOS, Android si Windows Mobile.