In prezent,  in Romania taxa pe copia privata pentru un Apple iPod Touch cu memorie de 64 GB, cu un pret de peste 1.700 de lei, ajunge la aproximativ 8 lei (2 euro - reprezentand 0,5% din valoarea de import). Olandezii nu platesc nimic in plus, in timp ce spaniolii scot din buzunare 3 euro, francezii - 25 de euro iar austriecii 15.

Taxa de 0,5% din valoarea de import este platita in Romania pentru mai multe dispozitive, printre care: imprimante, scannere, copiatoare, hard discurile incluse in computere sau hard discurile externe, DVD-writere, mp3 playere, stickurile de memorie USB. Pentru hartie taxa este de 0,1%.

In cazul imprimantelor, de exemplu, pentru o imprimanta cu jet de cerneala cu performante medii, care are si functii de scanner si copiator, taxa este de 178 de euro in Belgia, 12 euro in Germania, 7,95 euro in Spania si 6 euro in Romania.

Pentru cardurile de memorie, DVD-urile si CD-urile neinregistrate (blank) sau alte tipuri de suporturi digitale taxa este de 3% din valoarea de import.

Uniformizarea discutata la nivel european se refera la impunerea unei taxe unice pe copia privata, suma de bani care sa nu fie perceputa decat o singura data. In prezent, daca un produs este vandut in Olanda, se percepe valoarea taxei pe copia privata din acea tara, dar daca produsul este exportat in Ungaria, se mai plateste inca o data taxa.

Bani obtinuti vor ajunge la posesorii drepturilor de autor pentru carti sau muzica.

Potrivit Oficiului Roman pentru drepturile de autor, in in Romania, in 2008, s-au strans in contul taxei pe copia privata 1,9 milioane de euro.