Incepand cu 1 martie, dupa un update, obiceiurile legate de navigarea pe Internet a unei parti importante a utilizatorilor de Windows 7 se va schimba. Scurtaturile catre Internet Explorer vor disparea, iar sistemul de operare va anunta utilizatorul ca “are o alegere importanta de facut”, urmand sa apara o lista cu ceea ce Microsoft numeste “Browsere de varf”.

Conform intelegerii cu Comisia Europeana, programele apar in ordine aleatorie. Utilizatorul va putea obtine mai multe informatii despre fiecare in parte si va putea instala direct din lista oricare dintre programe.

Aceasta solutie este pe cat de inutila, pe atat de ingreunata de diverse probleme. Inutila, pentru ca cei de la Microsoft nu sunt singurii care includ un browser Internet implicit la instalarea sistemului de operare. Aproape orice distributie de Linux (care este un sistem de operare gratuit) se instaleaza cu o gama variata de programe implicite pentru majoritatea activitatilor ce pot fi efectuate cu un computer.

Sistemele Apple vin si ele cu programe implicite incluse, tot pentru o gama multipla de activitati. Aceasta solutie este optima pentru persoanele neinteresate sau "necunoscatoare”, care-si doresc doar un sistem care sa fie usor de folosit si sa functioneze din prima, fara eforturi suplimentare.

De ce insa doar Microsoft a fost considerat vinovat de violarea legilor antitrust? De ce nu si Apple? De ce nu si comunitatea globala de utilizatori responsabila cu dezvoltarea Linux?

Problema principala cu aceasta metoda este ca nu a existat de la inceput in Windows 7. Utilizatorii care raman de obicei la Internet Explorer sunt in general aceiasi care au dezactivate actualizarile automate ale sistemului de operare – exact metoda prin care schimbarea va fi aplicata sistemelor deja existente. Prin urmare, acest mesaj nici nu va ajunge la target-ul in favoarea caruia a actionat Comisia Europeana. Utilizatorii care stiu de existenta alternativelor la Internet Explorer folosesc in majoritate una dintre ele.

Actualizarea va fi aplicata in Regatul Unit, Belgia si Franta incepand de marti. Celelalte tari din Uniunea Europeana vor primi ecranul de selectie din 1 martie.