"Prin caietul de sarcini, va fi stabilit un pret de pornire al licitatiei, care va tine cont de realitatile pietei telecom din Romania. Pretul final al unei licente 4G va fi stabilit in urma procedurii de selectie competitiva. Licentele vor pentru benzile de frecvente de 800-900 MHz si 2,6 GHz", a precizat Marinescu, citat de Mediafax.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a acordat deja primele licente experimentale pentru testarea serviciilor de comunicatii 4G LTE (Long Term Evolution) catre Orange Romania si Alcatel- Lucent Romania.

Benzile de frecvente pentru tehnologia 4G sunt deocamdata ocupate, dar discutiile intre autoritatea de reglementare si Ministerului Administratiei si Internelor pentru eliberarea spectrului sunt in faza avansata, potrivit lui Marinescu.

Cum functioneaza internetul 4G

Tehnologia 4G va permite transferuri de date la viteze de pana la 100 MB/s intr-o retea radio. Spre comparatie, retelele actuale ale operatorilor locali mobili asigura transferuri de date cu viteze de pana la 21,6 MB/s.

Viteza ridicata de transfer a datelor va permite operatorilor sa furnizeze servicii de video streaming de inalta definitie (HD), supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si apel mobil, jocuri online, acces Internet in banda larga si aplicatii bazate pe media portal.

De asemenea, tehnologia 4G va permite operatorilor sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile si sa isi diminueze costurile operationale. Si asta in conditiile in care, in 2010, numarul de utilizatori de telefonie mobila in banda larga l-a depasit pe cel al utilizatorilor de telefonie fixa.

In februarie, Alcatel-Lucent a efectuat, pentru prima data in Romania, o demonstratie publica a capabilitatilor tehnologiei 4G LTE.

"Pentru ca tehnologia 4G sa devina comerciala trebuie indeplinite trei conditii, si anume terminale specifice, cerere din partea clientilor si alocarea benzilor de frecventa. Cred ca in urmatorii 3-5 ani vor fi lansate in Romania si astfel de servicii. In Republica Moldova, unde primele teste 4G LTE au avut loc in 2010, ma astept ca Orange Moldova sa lanseze comercial acest tip de servicii spre finele acestui an sau la inceputul anului 2012", declara in februarie 2011 seful filialei locale a Alcatel-Lucent, Raoul Ros.