Actiunile grupului au luat-o in jos pe bursa din SUA dupa lansarea noilor produse, intrucat speciaficatiile sau chiar noile dispozitive nu au multumit unii investitori, scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Actiunile au coborat cu pana la 2,86%, la un minim de 615,91 dolari, in urma prezentarii noilor produse, dar a revenit ulterior la un declin de numai 1,8%.

Ambele tablete reprezinta ultimele completari ale unei game despre care Apple se lauda ca "va oferi cate ceva pentru fiecare".

Dupa aproape un an de speculatii si o luna de la lansarea Iphone 5, directortul general Tim Cook a prezentat mai multe dispozitive, incluzand versiuni imbunatatite ale MacBook Pro, iMac si Mac Mini.

Cele doua tablete sunt pozitionate pentru a profita de vanzarile masive inregistrate in perioada sarbatorilor de iarna, scrie CNBC.

ipad generatia a patra, care a reprezentat in buna masura o surpriza, va avea un nou cip, numit A6X, si capacitati grafice de doua ori mai mari. Tableta va avea o baterie cu durata de viata similara cu versiunea anterioara, de 10 ore, conexiune WiFi de doua ori mai rapida decat iPad 3 si noul conector Lightning al Apple.

Atentia la evenimentul de vineri s-a concentrat, insa, pe mult-anticipatul Ipad Mini. La fel ca in cazul versiunii in miniatura a playerului digital al grupului, Mini ofera utilizatorilor aceeasi functionalitate ca un iPad standard, insa la o dimeniune care o face mai usor de transportat.

Mini va avea o grosime de 7,2 milimetri si o greutate de circa 300 de grame. Ecranul noii tablet, de 7,9 inci (20 cm) va avea insa aceeasi rezolutie ca si iPad original, insemnand ca ii vor lipsi efectele HD ale modelelor ulterioare.

Versiunea mai mica va avea aceeasi durata de 10 ore de utilizare ca predecesorul de dimensiuni normale, dar aceasta va fi cea mai mica baterie produsa vreodata, potrivit Apple.

Grupul va incepe sa accepte precomenzi vineri, cu livrarea asteptata in doua saptamani.

Potrivit Apple, seria iPad a inregistrat vanzari de peste 100 de milioane de unitati in mai putin de 3 ani si genereaza 91% din traficul de date al tabletelor.

Grupul IT a prezentat si o noua generatie iMac, desktop-ul Apple, si MacBook, cel mai bine vandut laptop al sau.

Noul MacBook Pro va avea o grosime mai mica de un inci (2,54 cm), cu o greutate de aproape 1,6 kilograme, cu 20% mai usor ca actuala versiune. Intre timp, ultimul iMac este cu 45% mai subtire si va include un ecran complet laminat.

Principalii rivali ai Apple in razboaiele digitale sunt Amazon cu dispozitivul Kindle si Barnes and Noble cu Nook. Alte companii cu prezenta important sunt Google, cu Nexus 7, si tableta Surface recent lansata de Microsoft.