Apple a atins luni pe bursa un maxim de 701,79 dolari pe actiune si a inchis la 699,78 dolari, afisand un avans de 73% pe ansamblul acestui an, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Iphone 5 a fost precomandat in doua milioane de unitati in prima zi de la debutul pe piata, dubland recordul stabilit de modelul anterior, a anuntat Apple.

De la lansarea iPhone in 2007, smartphone-urile au devenit principala sursa de venituri si profit a Apple. Telefoanele genereaza aproximativ doua treimi din profitul companiei.

Semnalele care indica cererea solida pentru noul model au generat optimism in randul investitorilor ca Apple va mentine ritmul de crestere din ultimii ani si va rezista asaltului tot mai violent al concurentilor, precum Samsung Electronics si Google.

Compania a inceput vineri sa preia comenzi pentru iPhone 5 si a anuntat ca livrarile vor sosi incepand din 28 septembrie, cu o saptamana dupa aparitia modelului in magazine, masura care sugereaza capacitatea deficitara de productie in raport cu cererea.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica vanzari de 58 milioane unitati pentru iPhone 5 pana la sfarsitul acestui an, care ar genera venituri de 36,2 miliarde de dolari pentru companie.

Dupa ce a preluat in 2010 titlul de cea mai mare companie IT din lume dupa capitalizarea de piata, depasind Microsot, Apple a devenit anul trecut cea mai mare companie din lume, impingand gigantul petrolier Exxon Mobil pe locul al doilea. In acest an, Apple a devenit compania cu cea mai mare capitalizare de piata din istoria SUA si continua sa-si extinda avansul. La inchiderea sedintei de luni, valoarea de piata a companiei era de aproximativ 656 miliarde dolari.

Actiunile Apple au depasit in premiera pragul de 400 de dolari anul trecut, atingand 500 de dolari in februarie si apoi 600 de dolari in iulie.