Milioane de utilizatori isi aseaza telefonul langa birou fara sa se teama ca hackerii ar putea avea acces la e-mail-urile si documentele detinute de acestia.

O echipa de cercetatori de la Institutul Tehnologic din Georgia, SUA, a descoperit cat de usor este sa faci acest lucru folosind doar un mobil. Ei au reusit sa descifreze pana la 80% din detalii. Primele teste realizate cu iPhone 3GS au fost mai degraba modeste.

"In schimb, cele cu iPhone 4 au fost mai bune, mai ales dupa ce am reusit sa eliminam zgomotul de fond. Smartphone-urile sofisticate produse in ultimii ani sunt indeajuns de puternice pentru a lansa atacuri", spune Patrick Traynor, asistent in cadrul institutului.

Ei au folosit un software matematic care detecteaza sunetele produse de mai multe taste, in loc de literele individuale. Hackerii pot determina ce tipuri de taste sunt apasate in stanga sau dreapta tastaturii, si daca sunt apropiate sau nu. Sistemul compara apoi rezultatele cu ajutorul unui dictionar si recunoaste pana la 58.000 de cuvinte. Tehnica nu functioneaza pentru cuvinte mai lungi de trei litere.

Citeste si

Cel mai furat produs din hipermarketuri, la nivel global. Fiecare infractiune produce pierderi de 90 de euro