Dispozitivul este atat de vanat, incat, in mai putin de o ora, a fost epuizat stocul pentru o saptamana. S-a intamplat asta in 9 tari. Intermediarii se tem ca din aceasta cauza ar putea sa le intarzie si lor comenzile pentru Romania, care oricum nu puteau fi onorate mai devreme de doua saptamani.

Pe site-urile de anunturi gratuite ofertele de vanzare au aparut inca din ziua in care s-a lansat Iphone 5. Unul dintre "distribuitorii" de pe piata gri ne prezinta filiera prin care telefoanele promise de el ajung din Italia in Romania.

"Eu am rezidenta italiana si asta este singurul site care vinde neverlocked (n.r. telefon decodat). Problema care e? Ca tu sa te faci membru pe appstore iti trebuie sa ai rezidenta in Italia si cont italian, ceea ce tu nu ai. Eu percep un comision, daca intelegi. Pe 21 trebuie sa-l prenotez, sa-l platesc si mai dureaza 3-4 zile pana ajunge in Romania", explica “distribuitorul”.  

Totul se invarte insa in jurul banilor. Asa ca doritorul ajunge sa dea dublu fata de cat cere producatorul pentru un iPhone 5.

"Oricum o sa fie in jur de 1.000 de euro, pretul. Eu nu sunt sigur acum care o sa fie procentul meu pentru ca depinde cat o sa ma coste si transportul, daca intelegi. Daca iau 10 bucati ma duc personal si le iau ca mi-e frica sa le aduc... Daca iti convine pretul vii si imi aduci 100 de euro, ca garantie ca nu te razgandesti."

Intr-un caz asemanator, pe piata gri din Rusia, de exemplu, telefoanele se vand si cu 3 mii de euro. Vanzatorii oficiali ai celebrului dispozitiv le recomanda celor care vor aparatul sa aiba rabdare. In primul rand pentru garantie.

"Noul iPhone va ajunge mai intai la operatorii de telecomunicatii din Romania si abia apoi la revanzatori. Noi nu service-am telefoanele cumparate neoficial sau codate, asa ca exista riscul sa pierdeti banii", explica Dora Popeneciu, reprezentant reseller Apple.

Neoficial, atat Orange, cat si Cosmote si Vodafone vor avea telefonul in portofoliu pana la inceputul lunii cadourilor. Cererea pasionatilor de smartphone-uri este insa atat de mare incat pe site-ul companiei, intr-o singura ora s-au facut cumparaturi si precomenzi cat pentru o saptamana intreaga, iar mai multe portaluri au fost temporar blocate. Pana la sfarsitul anului, iPhone 5 va fi disponibil in 100 de tari, la 240 de operatori telecom.