Doar 50% dintre romanii cu varste cuprinse intre 16-74 de ani au folosit vreodata un calculator, fata de 96% in Suedia, 94% in Danemarca si Olanda, 93% in Finlanda sau 91% in Marea Britanie, se arata intr-un comunicat transmis de Eurostat.

Media europeana este de 78%, iar pe penultimul loc, inaintea Romaniei, se situeaza Bulgaria, cu 55%.

In randul tinerilor, 81% dintre romanii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani au folosit macar odata calculatorul, de asemenea cel mai mic procentaj din UE, fata de o medie de 96% la nivelul Uniunii si procentaje de 100% in mai multe tari - Olanda, Austria, Finlanda, Suedia, Marea Britanie si Luxemburg.

In Bulgaria, 87% dintre tineri au folosit cel putin odata PC-ul, iar in Ungaria 98%. Datele au fost colectate la nivelul anului 2011.

Ministrul Comunicatiilor, Razvan Mustea, a declarat luni ca Romania are zone cu "ultraviteze" la conexiunile de Internet, "programatori ultraperformati" si "hackeri ultraspecializati", dar si prea multi cetateni pentru care Internetul este inca "un OZN".

Un sondaj prezentat de Eurostat in Luna decembrie a anului trecut releva ca mai mult de jumatate dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 16 si 74 de ani nu au folosit niciodata internetul, in timp ce mai putin de o treime dintre gospodariile din Romania au acces la o conexiune de mare viteza (broadband), cifre care plaseaza Romania pe ultima pozitie in UE.

Romania are zone cu "ultraviteze" la conexiunile de Internet, programatori ultraperformati si hackeri ultraspecializati, dar si prea multi cetateni pentru care Internetul este inca "un OZN", a declarat, luni, ministrul Comunicatiilor, Razvan Mustea, la un eveniment de specialitate.

"Acesti oameni si-ar putea gasi o slujba sau si-ar putea dezvolta o afacere daca ar sti unde sa caute informatia necesara si cum sa o foloseasca dupa ce au gasit-o. Pentru acesti oameni, dimineata vine cand rasare soarele si seara vine cand se lasa intunericul. Ei au nevoie de incurajarea si implicarea noastra", a afirmat Mustea.

El a dat ca exemplu fericit o localitate din apropierea Capitalei, Milosesti, o comuna modesta, unde 300 de oameni "butoneaza Internetul", iar unii dintre ei chiar au scapat astfel de statutul de someri.

"Intr-o comuna ca Milosestiul este o isprava. Era digitala asta inseamna: responsabilizare si emancipare", a spus Mustea. El a adaugat ca prea putini romani folosesc serviciile online oferite de mediul public si privat.

"Pe de alta parte, statul roman ofera astazi, din pacate, prea putine servicii online cetatenilor sai. Romania este inca departe de a fi o piata unica online", a spus ministrul Comunicatiilor.

Mustea a afirmat ca "a trecut timp pretios si s-au irosit sume considerabile de bani" pentru amanarea lansarii proiectul privind infiintarea unei retele de acces in banda larga la Internet in zonele neacoperite de operatori, finantat cu fonduri europene de 84 milioane de euro.

"Din fire sunt optimist si este un pariu pe care eu si echipa mea de la minister vrem sa-l castigam. Vrem sa investim in retele telecom de mare viteza pentru a oferi Internet in banda larga la cati mai multi romani", a incheiat ministrul.