30.000 din cei 40.000 de angajati ai Apple isi desfasoara activitatea la magazin.  Salariul este mic, magazinele sunt mereu aglomerate si posibilitatea de a avansa este redusa. Cu toate acestea, Apple este perceputa ca fiind o companie mai interesanta decat McDonald’s, Walmark sau Starbucks. Este in permanenta bombardata cu aplicatii de angajare.

De ce? Prin cursurile oferite, Apple reuseste sa-si determine angajatii sa renunte la bani in favoarea misiunii companiei: „Imbogatim viata oamenilor”.  

Cum decurge angajarea

Apple alege un mic procent din aplicatiile trimise online de catre candidati.

Nu cauta sa angajeze savanti in tehnologie, intrucat asta se poate invata, considera mai marii companiei.

Sunt selectate persoanele care dau dovada de bunavointa si autocontrol.

Apple ii invita apoi pe cei alesi la un seminar intr-o sala de conferinta a unui hotel. Cine intarzie, chiar si numai cateva minute, este eliminat din start. 

Dupa ce trec de procesul de selectie, angajatii urmeaza un training care dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani, in care incepe adevarata indoctrinare.  

Trainingul debuteaza cu ceea ce este cunoscut drept un „calduros bun venit”. Cand un nou angajat intra in camera, managerii Apple si instructorii il intampina cu aplauze. „Palmele mele ma usturau de la atat aplaudat” a spus Michael Dow, care ani de zile a antrenat angajatii Apple din  localitatea Providence.

La baza cursului sta jocul de roluri. Pe baza acestuia, se stabileste modul in care trebuie sa se interactioneze cu clientii. O singura regula conteaza: cere permisiunea inainte sa te atingi de iphone-ul cuiva. 

Le spunem noilor angajati ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa recunoasca problema, fara a promite ca o pot rezolva.” a afirmat Shane Garcia, managerul magazinului din Chicago. „Daca vrei, poti sa le spui ca si tu ai simtit unele din emotiile pe care ei le simt. Dar trebuie sa ai grija sa nu minti despre asta”, a adaugat acesta.

Imbogatim viata oamenilor” este fraza pe care angajatii o aud non-stop in timpul cursului, apoi in magazin. 

Scopul este de a determina angajatii sa creada ca ei nu doar vand sau repara produsele, ci fac ceva mult mai important. Tocmai acesta este secretul farmecului Apple: compania  innobileaza angajatii. Intelege ca multi oameni nu vor lua in considerare banii, daca au sentimentul unui scop mai mare.

Aceasta proces de convingere este esential celor de la Apple. In primul rand permite companiei sa-si plateasca angajatii cu mai putin decat ar obtine daca ar vinde aparatura asemanatoare la alte magazine de profil precum Verizon. Un angajat Apple Store obtine in medie pe an 30.000$, in timp ce la Verizon un angajat primeste dublu. In al doilea rand, este benefic pentru clienti, si in concluzie pentru reputatia companiei Apple.

Mai mult de 1 miliard de oameni au vizitat un magazin Apple. Specialistii Apple, dupa cum este numita echipa care se ocupa cu vanzarea, reprezinta unicele persoane cu care clientii intra in contact. Pentru companie este vital ca acesti angajati sa urmeaza o misiune si sa respecte eticheta impusa.  

In urma articolului din New York Times, Apple a marit salariile unor angajati ai magazinelor.