Surface este o abatere de la strategia traditionala a Microsoft de a se concentra pe dezvoltarea de software pentru sisteme hardware produse de companii partenere.  directorul general al Microsoft, Steve Ballmer

Varianta cu Windows 8 Pro este bazata pe o platforma Intel, in timp ce versiunea cu Windows RT este construita pe hardware ARM. 

Surface vine imbracata intr-o husa, iar partea care acopera ecranul poate servi drept tastatura si track pad. 

Cresterea exploziva a pietei tabletelor in ultimii doi ani a afectat seminificativ piata PC-urilor, in special segmentul portabilelor, exercitand presiuni asupra veniturilor generate de Windows.  Noua strategie ar putea deteriora relatiile companiei cu unii producatori de PC-uri, care au investit masiv pentru a-si dezvolta propriile tablete Windows 8 si ar putea fi nemultumiti ca sunt nevoiti sa concureze cu un produs Microsoft. 

"Ce pot sa spun? A inghetat iadul. Miscarea este in antiteza totala cu afacerea lor de baza. Si-au luat soarta in propriile maini. Este o decizie indrazneata, dar foarte riscanta. Tableta s-ar putea transforma, pentru Microsoft, in urmatorul Zune sau urmatorul Xbox", a comentat, pentru Bloomberg, Michael Gargenberg, analist la Gartner Inc., facand referire la consola de jocuri Xbox, un succes rasunator pentru compania din Redmond pe o nisa hardware, si la media player-ul Zune, poate cel mai cunoscut esec al Microsoft. 

Microsoft vrea sa lanseze Windows 8 la timp pentru sezonul sarbatorilor de sfarsit de an. Sistemul de operare este optimizat pentru interfata touch-screen si va functiona atat pe platforme x86, precum cele produse de Intel, cat si pe hardware ARM, regasit acum in majoritatea smartphone-urilor si tabletelor de pe piata, inclusiv iPad. 

Pretul Surface va fi anuntat curand si va fi "competitiv cu tablete comparabile ARM sau PC-uri Intel din clasa ultrabook",

Versiunea cu Windows RT si hardware ARM va fi disponibila odata cu lansarea Windows 8, in timp ce varianta bazata pe platforma Intel va aparea pe piata cu aproximativ trei luni mai tarziu, scrie Mediafax.

Varianta ARM a Surface are o greutate de 680 de grame si o grosime de 9,3 milimetri, cu carcasa din magneziu si procesor Nvidia Tegra.  Varianta cu Windows 8 Pro va avea, pe langa sistemul de operare mai complex, o baterie mai mare, procesor Core i5 cu tehnologie Ivy Bridge, porturi USB 3.0 in loc de 2.0 si stocare de 64 sau 128 GB, dublu fata de versiunea RT.

Display-ul tabletei cu Windows 8 va avea de asemenea o rezolutie mai mare, 1080p. Principalul dezavantaj al tabletei cu Windows 8 va fi marimea: 13,5 milimetri grosime si 903 grame. 

Producatorul de software s-a bazat traditional pe alti producatori pentru computerele care ruleaza Windows, abordare care i-a permis sa domine era PC-urilor, intrucat concurenta dintre producatorii rivali a coborat pretul si a diversificat gama de produse.

Acest tip de abordare nu a functionat in privinta smartaphone-urilor si tabletelor, unde combinatia hardware-software a Apple a cucerit piata.

Microsoft s-a consultat recent cu producatorii asiatici de electronice in privinta fabricarii unei tablete care sa fie vanduta brandul grupului, potrivit unei surse apropiate situatiei.