Compania americana, ale carei comenzi pentru tablete si smatphone-uri sunt in continua crestere, pariaza ca stocurile laptopurilor cu touchscreen-uri vor incepe sa se termine imediat ce le vor lansa pe piata.

Oficialii Intel sustineau luna trecuta ca au incheiat contracte cu patru producatori de ecrane tactile din Taiwan, pentru a asigura cererea de componente necesare.

Afacerile grupului american scot la iveala dificultatea obtinerii componentelor cheie, desi se estimeaza ca piata tabletelor va creste la 48 de procente, ajungand la 66,4 miliarde de dolari in acest an, potrivit datelor companiei de cercetare Display Search, citata de Bloomberg.

Dorinta de a-i prinde din urma pe cei de la Apple si Samsung, care impreuna detin mai mult de jumatate din piata tabletelor si smartphone-urilor, a dus la scaderea actiunilor partenerilor Intel (Howlett-Packard si Dell).

Institute for Humane Studies (IHS) prognozeaza ca piata tabletelor va creste anual cu aproximativ 42% pana in 2016, iar piata notebook-urilor cu 9%. Cu peste 314 milioane de livrari, tabletele vor lua lua locul laptop-urilor peste trei ani. Potrivit cercetarilor, piata smartphone-urilor va creste cu 22%, atingand 1,27 miliarde de unitati vandute.

“Ceea ce continua sa se vanda sunt tabletele si smartphone-urile”, considera Vinita Jakhanwal, analist IHS.

Detinand suprematia in industria tabletelor si a smartphone-urilor, compania Apple a inregistrat in 2012 o crestere a actiunilor cu 44%, in timp ce producatorul sud-corean Samsung s-a bucurat de o crestere de doar 14 procente. La polul opus, Hewlett-Packard si Dell au avut scaderi de 22%, respectiv 14%. Actiunile Intel au crescut si ele, dar doar cu 10 procente.

O lume tactila

Primele touchscreen-uri folosite de producatorii de PC-uri masurau doar 3,5 inch. Astazi ele ating 27 inch, chiar si mai mult de atat. In ceea ce priveste preturile acestor ecrane tactile, cele de mici dimensiuni se invart undeva la 100 de dolari, iar cele mari ajung si la 200 de dolari, transformandu-se, astfel, in cele mai scumpe componente ale unui calculator, precizeaza Linn Huang, analist International Data Corporation (IDC). Create cu scopul de a raspunde la atingerea degetului sau a mainilor utilizatorului, ecranele touch screen devin tot mai utilizate in industria calculatoarelor personale.

Intel, cel mai mare producator de semiconductoare la nivel global, nu se foloseste de aceasta ocazie pentru a introduce, asa cum era planificat, Windows 8, primul sistem de operare al producatorului Microsoft creat pentru interfetele cu ecran tactil. Acesta din urma va functiona, in mod special, pe dispozitive care contin cipuri marca Intel.

Pe 5 iunie oficialii Intel declarau ca au ajuns la un acord cu patru producatori de senzori pentru ecranele tactile, din Taiwan, si anume: TPK Holding , Wintek, Hanns Touch Solution si Cando. Cei patru vor asigura un anumit numar de ecrane, stabilit de Intel. In ciuda insistentelor, nu compania americana nu a oferit detalii cu privire la costuri ori la cantitate.

Unul dintre purtatorii de cuvant ai Intel, Bill Calder, a spus: “Credem ca cererea va fi mai mare decat am preconizat noi.“

Intel, ale carui procesoare functioneaza pe mai mult de 80% dintre calculatoarele lumii, se lupta sa aiba un succes asemanator si pe piata cipurilor pentru tablete si telefoane. Totodata, grupul lanseaza o noua linie de notebook-uri mai subtiri si mai usoare, denumite Ultrabooks, vizand astfel reinnoirea cererii pentru propriile cipuri.

Cel mai mare producator de smartphone-uri al lumii, Samsung, este si cel mai mare producator de cipuri de memorie si ecrane LCD. Momentan, ecanele tactile sunt asamblate separat, iar mai apoi atasate display-urilor. Acest proces greoi va fi curand inlocuit de o tehnica prin care capacitatile de atingere sunt construite direct in interior display-ului, noteaza Bloomberg.