Multi bucuresteni au acum acces la internet prin cea mai mare retea metropolitana din Romania, care acopera integral peste 300 de strazi si alte 1000 partial.

Pana la finalul anului viitor,  90 % dintre locuintele Capitalei ar trebui sa se poata racorda la servicii de internet prin proiectul Netcity.

Peste 7.000 de cladiri din Bucuresti, adica 50.000 de apartamente au internet prin reteaua Netcity.  Concret, reteaua subterana prin care circula datele intre calculatoarele bucurestenilor si lumea intreaga masoara in prezent aproape 600 de kilometri. Pana in 2013, cablurile ar trebui sa fie insirate pe o distanta de 850 de kilometri.

Avantajele fibrei optice sunt clare, spun operatorii.

"Tarifele ar trebui sa scada dupa parerea mea, pentru ca apar tehnologii noi, echipamente mult mai eficiente", crede Nicu Duicu, director companie internet.

Partea cea mai importanta e cea legata de estetica. Luam exemplul bulevardului Regina Elisabeta. In vara anului trecut, zona era acoperita de un paienjenis de fire. Acum, dupa un an de zile, pe niciun stalp de iluminat nu mai gasim cabluri, semn ca lucrurile inainteaza spre bine.

Schimbari si pe Bulevardul Magheru. In urma cu doi ani, deasupra capului aici aveai tone de cabluri care stateau sa cada. Astazi bucurestenii pot spune in sfarsit ca au si ei priveliste.

Netcity a inceput in 2008 si la baza proiectului sta un contract de concesiune a retelei de fibra optica din Bucuresti, incheiat intre municipalitate si UTI Systems. Reteaua subterana ar urma sa cuprinda tot Bucurestiul, plus zona metropolitana din apropierea lui.

Investitia este una preponderent privata si se ridica la peste 300 milioane de euro, bani pe care constructorul ii va recupera din inchirierea serviciilor pentru urmatorii 50 de ani.

Pentru a vedea stadiul exact al lucrarilor si daca reteaua Netcity a ajuns pe o anumita strada, accesati site-ul www.stirileprotv.ro.