Internetul e plin de vanzatori care promit noul iPhone la preturi uriase, aproximativ 1.500 de euro. Si cu toate acestea, intermediarii spun ca nu fac fata solicitarilor.

Cei doi isi spun "vanzatori neautorizati de Iphone 5" si au adus telefoanele din Londra, unde in weekendul trecut stocul s-a epuizat dupa cateva ore.

In urma cu o saptamana, un alt intermediar promitea ca aduce telefonul imediat dupa lansarea din Italia.

Telefonul difera fata de versiunile anterioare: noul smartphone este mai lung si are carcasa din aluminiu. Dealerii de telefoane mobile spun ca momentan nu este rentabila vanzarea noului iPhone:

"Am afisat un pret de 4.300 de lei, cu livrare la inceputul lunii octombrie, dar dealerii nostri din Germania au marit preturile din cauza pietei negre din Rusia",
explica Gabriel Trifu, managerul unui site de vanzari.

Operatorii de telefonie mobila, Orange, Vodafone si Cosmote, confirma faptul ca vor avea aparatul la vanzare luna viitoare. Acesta e capabil sa functioneze in retele de tip 4G. O astfel de retea va exista in Bucuresti la sfarsitul acestui an.

"Diferenta intre 3G si 4G este viteza si calitatea de transfer. 4G este de 3,4 ori mai rapida decat 3G, comparabila cu cea de pe fir si fibra", spune Eduard Lovin, director executiv ANCOM.

Semnalul 4G se va extinde anul viitor in marile orase. Insa abia din 2014 retelele vor avea acoperire nationala, adica internet mobil de 10 ori mai puternic decat acum.

Apple produce cel mai scump iPhone 5 cu 230 de dolari si il vinde in SUA cu 849 de dolari

Costul de productie al celui mai scump model iPhone 5, cel cu memorie interna de 64 GB, este de numai 230 de dolari, potrivit estimarilor firmei de cercetare IHS Suppli, in timp ce pretul de vanzare fara abonament este de 849 de dolari in Statele Unite.

IHS Suppli a publicat, marti, rezultatele unui test cu iPhone 5, care a presupus demontarea componentelor, identificarea preturilor acestora si costul de 8 dolari pe unitate pentru asamblare.

Costurile cu materialele si asamblarea se ridica la 207 dolari pentru iPhone 5 de 16 GB, la 209 dolari pentru modelul de 32 GB si la 230 de dolari pentru cel de 64 GB, potrivit firmei de cercetare, citate de MarketWatch.

IHS Suppli estima la inceputul saptamanii trecute un cost de 207 dolari pentru modelul de 16 GB, de 217 dolari pentru cel de 32 GB si de 238 dolari pentru cel de 64 GB.

In Statele Unite, iPhone 5 are preturi de vanzare fara abonament de 649 de dolari (16 GB), 749 de dolari (32 GB) si 849 de dolari (64 GB). In Europa, iPhone 5 a fost lansat in Franta, Germania si Marea Britanie. In Franta si Germania, membre ale zonei euro, preturile sunt de 679 euro (16 GB), 789 euro (32 GB) si 899 euro (64 GB).

Apple a anuntat, luni, ca a vandut un numar record de peste 5 milioane de uPhone-uri in trei zile de la lansarea, vineri, in magazine, in timp ce analistii anticipau ca livrarile ar putea atinge in primul week-end de la lansare pana la 10 milioane de unitati. Vanzarile sunt usor peste cele de peste 4 milioane de unitati inregistrate la lansarea precedentului model, iPhone 4S, in primele trei zile de la lansare, in octombrie anul trecut.

IPhone 5 este disponibil in Statele Unite, Australia, Canada, Franta, Germania, Hong Kong, Japonia, Singapore si Marea Britanie, iar din 28 septembrie va fi prezent pe pietele din alte 22 de tari. Pana la sfarsitul acestui an, iPhone va fi la vanzare in 100 de state.

In anul fiscal 2011, Apple a obtinut venituri de peste 47 miliarde dolari din vanzarile iPhone. Compania americana are lichiditati de peste 120 miliarde de dolari, dupa profituri record inregistrate in ultimii ani.