Experimentul este urmarit cu interes de alte state care doresc sa progreseze in domeniul tehnologic si in cercetare-dezvoltare. Companii precum Google si Facebook au fost dezvoltate de studenti, absolventi ai unor universitati de prestigiu, precum Harvard, Stanford sau MIT.

Roosevelt Island va deveni un adevarat centru hi-tech, datorita proiectului de doua miliarde de dolari. Insula va gazdui campusul orasului New York, un "Silicon Island" al industriei digitale, informeaza BBC News.

Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a provocat universitatile din toata lumea pentru a se inscrie la licitatia proiectului de pe Roosevelt Island si a lua parte la construirea acestui campus tehnologic.

Licitatia a fost castigata de Universitatea Cornell in parteneriat cu Technion Israel Institute of Technology. Cursurile vor incepe in aceasta toamna, fiind gazduite de gigantul Google, in Manhattan, pana in 2017, perioada in care va construit campusul pe Roosevelt Island.

Greg Pass,Twitter, va fi "ofiterul antreprenorial" al noii universitati, care va intermedia relatiile dintre lumea academica si cea tehnologica, promovand astfel o cultura antreprenoriala.

Seth Pinsky, directorul New York City Economic Development Corporation, agentie responsabila de economia orasului si crearea de locuri de munca, crede ca aceste campusuri stiintifice vor reprezenta "motoarele economice" ale New Yorkului si vor atrage investitori si companii IT.

"Credem ca acest campus va fi unic in lume. Oportunitatile in New York difera fata de oricare altele din lume. Ne dorim ca acest campus sa fie un model pentru educatia superioara, mai ales in domeniul stiintei si ingineriei in secolul XXI", a subliniat Pinsky.

Potrivit estimarilor, proiectul de pe Roosevelt Island va crea aproximativ 30.000 de locuri de munca si 600 de noi companii. Totodata, Silicon Island va stimula piata muncii datorita salariilor peste medie generate de locurile de munca create.

Roosevelt Island este o insula care se intinde pe o lungime de trei kilometri pe raul East River de langa Manhattan, New York. Numele insulei vine de la presedintele Roosevelt, care a reusit sa scoata America din ruina economica.