In urma acestei masuri, ratingul Nokia se afla cu trei trepte sub nivelul recomandat investitiilor.

Fitch Ratings a retrogradat la randul sau, vineri, cu doua trepte ratingul Nokia, aflat deja in categoria "junk" - nerecomandata investitorilor, la nivelul BB-, cu perspectiva negativa.

Vanzarile Nokia au scazut cu 20% in trimestrul al doilea, la 7,5 miliarde euro, iar pierderile companiei au urcat de trei ori, la 1,41 miliarde euro, insa livrarile smartphone-urilor varf de gama au depasit estimarile analistilor.

"Procesul de tranzitie de la Nokia, in privinta telefoanelor smartphone, va provoca agravarea pierderilor operationale si in consecinta consumul de capital, in trimestrele urmatoare", a declarat Wolfgang Draack, analist la Moody’s.

Compania a anuntat desfiintarea a peste 20.000 de locuri de munca si inchiderea unor centre de productie si cercetare, in incercarea de a opri declinul veniturilor.

Ratingul de credit al Nokia a fost retrogradat la "junk" - categoria investitiilor cu caracter speculativ - de catre cele trei mari agentii de evaluare financiara.

Compania a avertizat ca pierderile vor continua in acelasi ritm si in trimestrul al treilea. Actiunile Nokia sunt in scadere cu 3,2%, dupa un declin de pana la 4,2% inregistrat pe parcursul sedintei.