Nokia N9, model cu interfata multi-touch, foloseste platforma MeeGo. Este primul si ultimul Nokia cu acest sistem de operare. Chiar si asa, nu a fost anuntata si data de lansare, se stie doar ca va fi disponibil anul acesta.

"Pare fara rost sa lansezi un telefon ca N9 pe o platforma la care a renuntat deja management-ul", comenteaza analistul RBS Didier Scemama.

Sistemul de operare MeeGo, jucator proaspat pe o piata dominata de Google si Apple, a fost creat in februarie 2010. Atunci Nokia si Intel au anuntat fuziunea platformei Maemo a Nokia cu softul Moblin al Intel, ambele bazate pe Linux. Nokia s-a retras insa din acest proiect acum patru luni.

Potrivit Mediafax, la Singapore, directorul general al Nokia, Stephen Elopc, a anuntat de asemenea ca Nokia intentioneaza sa lanseze primul smartphone pe platforma Microsoft Windows anul acesta.

"N9 este prea aproape de lansarea primului telefon Nokia cu Windows Phone pentru a avea un impact real asupra problemelor pe care le are compania pe segmentul smartphone. Puterea ecosistemelor rivale lasa putin spaţiu pentru MeeGo. Mi-e greu sa vad N9 ca altceva decat un produs de nisa. N9 se va vinde cu greu", a declarat Ben Wood, director la CCS Insight Londra.

 "Nu ma astept, nici macar nu cred ca Nokia se asteapta ca acest telefon sa le revigoreze operatiunile. Tot ce vor sa faca cu acest produs este sa inspire ceva incredere ca nu au iesit inca din joc", a spus analistul IDC, Melissa Chau.

Candva liderul indiscutabil al industriei telefoanelor mobile, Nokia a pierdut teren pe piata smartphone in ultimii ani in fata gadget-urile Android si Apple iPhone. Asta in timp ce segmentul low end este acaparat de producatori asiatici ca ZTE (China) sau Micromax (India), care ofera preturi mult mai avantajoase.

Valoarea de piata a companiei a scazut cu peste jumatate din februarie, dupa scurgerea in presa a unei scrisori interne in care Elop compara pozitia Nokia pe piata cu cea a unui om pe o platforma petroleira in flacari.

"Not connecting people". Actiunile Nokia au ajuns la cel mai scazut nivel al ultimilor 13 ani. Apple e pe fir

Cand o tara este dependenta de o singura companie: agonia Nokia este resimtita dureros de intreaga Finlanda