Amenda, cea mai mare data unei companii pana in prezent de comisia pentru comert, este prima pentru incalcarea dreptului la intimitate pe internet, in contextul sustinerii mai puternice a drepturilor utilizatorilor internetului.

Comisia a acuzat Google ca a indus in eroare consumatorii si a incalcat prevederile unui document semnat de grup anul trecut, cand a introdus cookie-uri in browser-ul Safari, trecand peste sistemul de protectie al softului Apple, pentru a urmari comportamentul in cautarile pe internet.

"Amenda record in aceasta privinta trimite un mesaj clar tuturor companiilor aflate sub incidenta unei decizii a comisiei privind dreptul la intimitate. Nu conteaza cat de mari sau mici, toate companiile trebuie sa respecte deciziile comisiei si sa-si tina fata de consumatori promisiunile privind intimitatea sau vor ajunge sa plateasca de mai multe ori cat i-ar fi costat sa respecte regulile in prima faza", a afirmat presedintele comisiei, Jon Leibowitz.

Pana la acest caz, cea mai mare amenda a fost primita de brokerul de date ChoicePoint in 2006, dupa ce compania a compromis datele financiare pentru peste 163.000 de clienti. ChoicePoint a acceptat, printr-o intelegere cu comisia, sa plateasca penalitati de 10 milioane de dolari si 5 milioane de dolari pentru despagubirea clientilor.

Comisia pentru comert a incheiat, de asemenea, acorduri amiabile pentru incalcarea dreptului la intimitate si cu Facebook, Twitter si MySpace.