Aceeasi intrebare si-a pus-o si un american care au inventat un dispozitiv care transforma vechile telefoane in bani. Mai exact, aparatul este un fel de ATM care ia telefoanele vechi sau alte gadgeturi (mp3 playere sau tablete), le evalueaza si ofera in schimbul lor bani. Aparatele astfel colectate sunt reciclate, informeaza CNN Money.

EcoATM, dupa cum este denumit aparatul, verifica starea de functionare a telefonului, memoria si ofera un pret pentru el. Cu cat modelul telefonului este mai nou, cu atat pretul este mai mare. De exemplu, un BlackBerry mai vechi se poate vinde cu doar 6 dolari, in timp ce pe un iPhone 4S se pot incasa chiar si 250 de dolari. Tranzactia poate fi anulata in orice moment, daca utilizatorul nu este multumit de pretul propus.

Tom Tullie, CEO-ul companiei din San Diego care produce aparatul, spune ca i-a venit ideea in urma cu 4 ani, cand a citit un raport potrivit caruia doar 3% din telefoanele din intreaga lume sunt reciclate sau folosite pentru componente.

Compania face bani din revanzarea telefoanelor achizitionate prin intermediul ATM-urilor companiilor care refolisesc partile componente.

In prezent exista 185 de astfel de aparate in SUA, amplasate in malluri si supermarketuri, dar planul este ca, in cativa ani, mii de EcoATM-uri sa fie imprastiate in toata tara.