Potrivit Korea Times, preluat de searchengineland.com, guvernul din Coreea de Sud este foarte suparat deoarece hartile Apple prezinta o serie de insule mici, situate intre Coreea si Japonia, cu alte nume decat cele reale.

Insulele sunt cunoscute in Coreea sub numele de Dokdo, iar utilizatorii acestui stat ai serviciului de harti de la Apple pot vizualiza numele corect. In schimb, din afara Coreei, Apple Maps foloseste numele japonez.

Situatia insulelor respective este ambigua, in conditiile in care ambele tari le revendica, dar Coreea vrea ca Apple sa foloseasca numele Dokdo in cadrul serviciului de harti.

Un oficial din cadul Ministerului Afacerilor Externe coreean a explicat, pentru Korea Times, ca autoritatile au trimis o scrisoare de protest catre Apple.

Am protestat fata de faptul ca, desi Dokdo sunt clar parte integranta a Coreei, Apple nu foloseste denumirea coreeana si consideram ca este inacceptabil sa fie folosita alta denumire decat cea coreeana. Desi Apple este o companie privata, acest luru este inacceptabil pentru guvernul nostru. Asadar, vom continua sa cerem Apple sa faca modificarile necesare”, a spus acesta.

Reprezentantii Apple nu au vrut sa comenteze acest subiect.

Si Google Maps s-a confruntat cu o multime de proteste similare datorate problemelor de impartire teritoriala intre tari. In cazul insulelor Dokdo, Google Maps foloseste denumirea britanica Liancourt Rocks, dar Coreea a protestat si in acest caz.

Apple a avut aceeasi problema si in cazul insulelor revendicate atat de Japonia, cat si de China si a recurs la varianta folosirii de denumiri diferite, in functie de statul din care se foloseste serviciul de harti. Cele doua tari nu au avut o problema cu acest lucru. Abordarea nu a fost insa acceptata si de Coreea de Sud, care vrea sa se foloseasca doar denumirea lor, indiferent de tara din care se acceseaza serviciul.

Apple a decis sa renunte la Google Maps si sa lanseze propriul serviciu de harti pe noile smartphone-uri iPhone 5, ceea ce le-a adus numai critici din cauza problemelor de functionare. Din aceasta cauza, actiunile companiei au inceput sa scada, iar Tim Cook a fost nevoit sa ceara scuze clientilor si a demis conducerea departamentului de software.