Conform analizelor companiei StatCounter, numarul celor care acceseaza pagini de internet de pe telefonul mobil s-a dublat in fiecare an din 2009 pana in prezent.

In ultimul raport, StatCounter, arata ca accesarea internetului de pe mobil, la nivel global, a crescut la 8,5%, aproape dublu fata de cifra analizata in ianuarie 2011.

Liderul mondial in utilizarea internetului pe mobil este Nokia, care detine aproximativ 40% din aceasta piata. Specialistii spun ca fenomenul se datoreaza intrarii pe pietele emergente precum India. Pe locul doi se afla Apple, care domina pe pietele din Marea Britanie si Statele Unite. Cu un procent de aproximativ 29, creatorul iphone sta de doua ori mai bine comparativ cu urmatoarea clasata, Samsung, care detine 14%. 

Restul producatorilor de telefoane mobile (HTC, LG, Sony, Motorola, Sony Ericsson) cumuleaza 24,72% din accesarile de internet pe mobil.

Compania canadiana Research In Motion a inregistrat o scadere de aproximativ 10 procente in perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2012, de la 18,15% la 8,3%. Acest lucru indica prabusirea vanzarilor si utilizarilor la nivel global pentru Blackberry. Totusi, pe piata din Marea Britanie, compania ramane pe locul doi la numarul utilizatorilor, dupa Apple.

In America de Nord,  Apple conduce detasat domeniul internetului pe mobil, cu 59,11%. La distanta mare, pe locul doi, sta Samsung, cu o cota de 11,43.

Internetul pe mobil a devenit din ce in ce mai popular. In ianuarie 2009, utilizarea la nivel global era de 0,7%. In aceeasi luna a anului 2010 a crescut pana la 1,6 procente, iar in prima luna din 2011 accesarea internetului de pe telefonul mobil atinsese 4,3%, in timp ce ultima luna analizata, ianuarie 2012, a adus un procent global de 8,5.

Cifrele globale arata ca utilizarea internetului prin intermediul mobilului sprijina activitatea cotidiana a oamenilor din toate colturile lumii. Companiile care au pus bazele acestei tehnologii de succes vor fi urmatorii lideri ai spatiului pe mobil, de la promovare pana la implementarea de software, este de parere StatCounter.

Daca tendinta se mentine, cel putin 1 din 6 utilizatori vor accesa internetul de pe mobil pana in ianuarie 2013.