Ca si Jobs, Land a renuntat la colegiu, era obsedat de functii si forme si lua in ras ideea de “cercetare de piata”. Amandoi au crezut cu tarie ca oamenii nu stiu ce vor pana nu vad produsele.

De asemenea, la fel ca parintele Apple, Land a construit o companie ce a ajuns sa fie imediat iubita de toata lumea, mai ales de cei de pe Wall Street.

Si Land isi "dezvelea" produsele in prezentari gigant. Debutand prin anii 60, a inceput sa transforme intalnirile actionarilor de la Polaroid in show-uri lungi, cu poveste, pentru orice linie de produse pe care compania urma sa o introduca. In decoruri perfect regizate, cateodata cu muzica live intre segmenetele de prezentare, Land aparea pe scena, cu slide-uri proiectate in spatele sau, si obligatoriu cu produsul vedeta in mana. Astfel, in loc sa dezvolte cuvantari tipice oamenilor de vanzari, Edwin te poftea in "lumea lui Land".

A ajuns in asa fel sa creeze produse care au devenit “obiecte de lux ravnite”. (Vezi  SX-70).

Si Land, ca si Steve Jobs, a fost indepartat de la conducerea companiei, pentru care nu au urmat deloc vremuri usoare. Dar spre deosebire de Jobs, Land a murit inainte sa poata sa se intoarca sa salveze firma.

Steve Jobs l-a cunoscut pe Edwin Land si l-a divinizat.

Acest om este o comoara nationala. Nu inteleg de ce persoane ca el nu pot fi ridicate la rangul de modele demne de urmat.  Acesta este cel mai bun mod de a fi  — nu astronaut, nu fotbalist  — ci Land”, spunea gigantul de la Apple despre cel de la Polaroid.

Land a gafat inainte de a parasi Polaroid, cheltuind milioane pe dezvoltarea unui produs numit "Polavision," pe care Betamax-ul de la Sony l-a distrus.  Din fericire, Jobs nu a facut asemenea greseli. Dupa ce Edwin Land a fost fortat sa plece de la conducere, compania si-a pierdut stralucirea si intr-un final a urmat esecul. Acelasi lucru s-a intamplat si dupa ce Jobs a plecat de la Apple prima oara. Din fericire pentru "Marul tehnologic", Steve Jobs s-a intors.

Intrebarea este: va reusi Apple fara acest "Michelangelo al erei digitale"?

Citeste si:

Americanii au castigat Nobelul pentru Economie

Studiu: Microsoft revine in forta pe piata tabletelor. Sistemul de operare Windows, mai dorit decat iOS sau Android