Tranzactia va fi compusa din actiuni existente in valoare de 12 miliarde de dolari si un pachet de titluri nou emise in valoare de 8 miliarde de dolari, la un pret mai ridicat fata de cotatia bursiera, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discutiilor dintre grupul japonez si Sprint, al treilea mare operator telecom din SUA.

La 20 miliarde de dolari, preluarea va fi cea mai mare achizitie efectuata de o companie japoneza in strainatate in ultimii 12 ani. Vanzarile de telefoane mobile au scazut in Japonia cu 27% in ultimii 5 ani, Softbank cautand sa-si diversifice geografic operatiunile pentru a supravietui declinului de pe piata autohtona.

Pe de alta parte, Sprint are nevoie de bani pentru a finanta investitiile in reteaua de mare viteza LTE/4G, pentru a-si reduce gradul de indatorare si, eventual, pentru a cumpara competitori mai mici si a ataca gigantii Verizon Wireless si AT&T. Cotidianul japonez de afaceri Nikkei noeaza ca Softbank si Sprint ar putea anunta fuziunea in cursul zilei de astazi.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Softbank au afirmat ca grupul este inca in discutii si nu a luat o decizie. Purtatorul de cuvant al Sprint nu a putut fi contactat.

Actiunile Softbank au scazut luni la Tokyo cu 7,1%, dupa un declin de 12% in sedinta de vineri, cand au aparut primele zvonuri ca grupul japonez ar putea prelua Sprint. Titlurile companiei americane au inchis vineri la New York in scadere cu 0,5%. Fondatorul companei japoneze, miliardarul Masayoshi Son este cunoscut pentru investitiile costisitoare si riscante. Son controleaza 20,9% din actiunile Softbank, primul operator care a adus iPhone-ul in Japonia.

Sprint incearca inca sa se redreseze dupa ce a fuzionat cu Nextel in 2007, tranzactie de 36 miliarde de dolari. In aceasta perioada, compania a pierdut 7,7 milioane de abonati si a suferit prejudicii de imagine dupa numeroase plangeri privind calitatea serviciilor oferite. Valoarea activelor Nextel preluate a fost depreciata contabil in acesti 5 ani cu 30 miliarde de dolari, reprezentand 80% din pretul de achizitie.

Sprint ar putea fi interesata de preluarea celui de-al 5-lea operator de pe piata americana, MetroPCS, iar Softbank ar fi interesata de Clearwire Corp., care detine licente pentru comunicatii LTE.

Managementul Sprint a avut dispute cu actionarii anul trecut, deoarece a refuzat sa prezinte informatii financiare privind contractul cu Apple pentru comercializarea iPhone-ului "la oferta". Actiunile compainei au crescut semnificativ in prima parte a acestui an, datorita profitului in crestere si utilizarii mai intense a serviciilor de date, ca urmare a numarului mai ridicat de clienti cu smartphone-uri.

Softbank a devenit operatorul telecom japonez cu cea mai rapida crestere, introducerea iPhone-ului mai devreme decat concurentii ajutand compania sa-si creasca profitul de peste sapte ori in ultimii 4 ani.

Piata americana a telefoanelor mobile este inca in crestere, cu vanzari de 191 milioane unitati anul trecut, fata de 182 milioane in 2007. In Japonia, vanzarile de telefoane au coborat la 38 milioane unitati anul trecut, de la 52 milioane in 2007, potrivit companiei de cercetare de piata IDC.

Cea mai mare preluare efectuata pana in prezent de o companie japoneza in strainatate este achizitionarea grupului britanic Gallaher de catre Japan Tobacco in 2007, pentru 19 miliarde de dolari.