"In urma sesiunii de runde primare de licitare sustinute marti, in cea de a doua zi a licitatiei de spectru, Comisia anunta ca cererea nu mai depaseste oferta in niciuna dintre benzile disponibile. Se incheie astfel faza rundelor primare, dupa desfasurarea unui numar de trei asemenea runde. Licitatia va continua cu organizarea de runde suplimentare, intrucat exista blocuri de frecvente neadjudecate. Prima runda suplimentara din cele maxim doua posibile va fi organizata vineri, 14 septembrie", se arata intr-un comunicat al ANCOM. 

La rundele suplimentare pot participa toti ofertantii, indiferent daca au obtinut sau nu blocuri de frecvente in urma desfasurarii celor primare.

In fiecare dintre aceste runde, oricare ofertant va putea prezenta o oferta in care va indica unul sau mai multe pachete formate din unul sau mai multe blocuri de frecvente neadjudecate, precum si suma pe care este dispus sa o achite pentru achizitionarea unui asemenea pachet.

Licitatia se va incheia cu runda de alocare in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda. 

Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom (controlata de fratele lui Sebastian Ghita), Cosmote Romania, Orange Romania, RCS&RDS si Vodafone Romania.

O licitatie cu valoare de peste 700 de milioane de euro

Calculata dupa costul depornire al licentelor, valoarea licitatiei depaseste 700 milioane de euro. Documentele au fost analizate pana pe 20 august, pentru ca licitatia propriu-zisa sa inceapa la data de 10 septembrie, iar rezultatul sa fie anuntat in luna octombrie, informeaza Mediafax.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014). Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2.600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014.

Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1.800 MHz, care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone.

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1.800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2.600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1.800 MHz.

Cei trei operatori de telefonie mobila prezenti pe piata - Orange, Vodafone si Cosmote - utilizeaza in prezent aceste frecvente, mai putin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generatia a patra (4G).

Benzile de frecvente cuprinse intre 880 si 960 MHz sunt utilizate de Cosmote, Orange si Vodafone pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii de generatia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele doua licente 2G au fost castigate la finele anului 1996 de companiile care functioneaza in prezent sub denumirile Vodafone Romania (fost Mobifon) si Orange Romania (fost Mobil Rom) si au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei in ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis sa prelungeasca perioada de valabilitate a licentelor 2G cu un an, pana la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licentelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licenta 2G este operata de Cosmote Romania (fost Cosmorom) si expira la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei.

Cei trei operatori furnizeaza servicii 2G si in benzile de frecvente cuprinse intre 1.710 si 1.840 MHz. Vodafone si Orange mai detin drepturi de utilizare a frecventelor si in banda de frecvente de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile de generatia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele doua licente 3G au fost acordate in anul 2005, prin procedura de selectie comparativa si au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenta s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte doua licente 3G in banda de frecvente de 2.100 MHz au fost acordate la inceputul anului 2007, pentru o perioada de 15 ani, tot in urma unei proceduri de selectie comparative, operatorilor RCS&RDS si Telemobil.

Controlat de grupul France Telecom, Orange Romania este liderul pietei locale de telefonie mobila, iar Vodafone Romania este parte a grupului britanic de telecomunicatii mobile Vodafone si ocupa pozitia a doua in clasament.

Al treilea jucator de profil este Cosmote Romania, o divizie a grupului elen Cosmote, controlat de OTE (Grecia). Grupul Cosmote controleaza si Telemobil.

RCS&RDS detine o infrastructura de telecomunicatii pe suport de fibra optica si acopera cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixa si mobila peste 200 orase. Compania este controlata indirect de catre omul de afaceri Zoltan Teszari. Infiintata in anul 2000, 2K Telecom si-a inceput activitatea in domeniul telecom ca furnizor de bucle locale si acces la Internet.

Operatorul a devenit membru al grupului Asesoft in 2005. Afacerile 2K Telecom au insumat 59,9 milioane de lei in 2011, de la 46,4 milioane de lei in urma cu un an. Societatea este controlata de Alexandru Ghita - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghita), Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu - 24,83%.