Intel este cel mai mare producator de microprocesoare din lume si cel mai important partener al Microsoft. 

Noua varianta a celui mai popular sistem de operare pentru PC-uri aduce ca noutati design-ul dezvoltat si optimizat pentru interfata touch-screen, compatibilitatea omogena cu tablete si PC-uri traditionale. 

Microsoft va oferi si o varianta a Windows 8 creata pentru platforma hardware a grupului britanic ARM Holdings, care domina piata procesoarelor pentru smartphone-uri si tablete. Adoptarea arhitecturii ARM a fost considerata de analisti o lovitura pentru Intel, cel mai vechi si mai important partener al companiei din Redmond. 

Intel incearca sa-si faca loc pe piata gadget-urilor mobile cu microprocesoare cu un consum redus de energie pe arhitectura traditionala "x86", care echipeaza majoritatea PC-urilor, serverelor si consolelor de jocuri

Comentariile lui Paul Otellini privind noul sistem de operare al Microsoft confirma opiniile critice exprimate de unii analisti. 

"Suntem ingrijorati de numarul de bug-uri nerezolvate si de optimizari care par sa fie necesare pentru a pregati pentru piata sistemul beta la care am avut acces", a afirmat analistul JMP Securities Alex Gauna, citat de Bloomberg. Acesta se refera la varianta Windows 8 prezentata recent la Intel Developer Forum, care a avut loc in urma cu doua saptamani la San Francisco. 

Analistul Michael Cherry de la Directions on Microsoft considera ca Windows 8 duce lipsa o baza solida de aplicatii disponibile utilizatorilor, iar producatorii de PC-uri nu au avut suficient timp la dispozitie pentru a crea driveri, pachete de software care fac interfata intre sistemul de operare si componentele hardware.  Lansarea unui produs software inainte de a fi complet optimizat este o practica obisnuita, deoarece bug-urile si alte eventuale defecte pot fi rezolvate ulterior prin mici actualizari.

Purtatorul de cuvant al Microsoft, Mark Martin, a luat apararea Windows 8 si a afirmat ca produsul este pregatit de lansare.