O echipa de cercetatori de la Georgia Tech Research Institute demonstreaza ca utilizarea tot mai frecventa a placilor video pentru crearea unui soi de supercomputere nu aduce decat vulnerabilitati in sistem.

"Am folosit un procesor grafic disponibil pe piata, ca sa testam integritatea parolelor de tipul celor utilizate chiar de noi, la Georgia Tech, dar si prin alte parti", explica Richard Boyd, cercetator senior la institutul mentionat.

"In clipa de fata, putem spune cu certitudine ca o parola formata din sapte caractere nu are nicio sansa si cum puterea unitatilor de procesare grafica este tot mai mare, amenintarea creste direct proportional cu aceasta", continua Boyd.

O alternativa ar putea fi reprezentata de combinatiile de cel putin 12 caractere, continand litere mari si mici, simboluri, cifre.

Specialistii se tem chiar ca in curand vom fi nevoiti sa setam parole formate din propozitii intregi, cu diferite caractere, pentru ca descifrarea lor sa dureze mai mult, iar ghicitul sa devina aproape imposibil.

Cercetatorii avertizeaza ca in momentul in care placile grafice ruleaza aplicatii generale, nu doar aplicatii grafice, este mai usor pentru hackeri sa le doteze pentru a lansa atacuri.

Aceasta noua capacitate, de a lasa puterea pe mainile oricui, spune Boyd, ameninta modelul de protectie pe baza de parola aplicat in toata lumea, intrucat atrage dupa sine o metoda ieftina de spargere a parolelor, pe care inginerii o numesc "forta bruta".

Prin forta bruta, atacatorii folosesc o unitate de procesare grafica rapida (sau chiar mai multe unitati grafice legate intre ele) impreuna cu softul potrivit, iar tehnica "intrusilor" se bazeaza pe incercarea in mare viteza a fiecarei posibile parole, pana cand este descoperita cea corecta.

Placile video au asa-numite procesoare stream, care lucreaza in paralel pentru a reda imagini. Oamenii de stiinta utilizeaza proprietatile aritmetice de baza ale acestor procesoare pentru a prelucra date generate in cadrul anumitor experimente.

Tocmai capacitatea de prelucrare a placilor grafice rivalizeaza cu supercomputerele de milioane de dolari prezentate in urma cu un deceniu. Iar procesarea paralela este perfecta pentru lansarea atacurilor pe baza de forta bruta.

Citeste si: Top 10 parole de evitat pe Internet!