Profitul Apple a ajuns la 6,62 de miliarde de dolari sau 7,05 dolari pe actiuni in al patrulea trimestru fiscal, comparativ cu 4,31 de miliarde in intervalul anului trecut. Chiar si asa, rezultastele nu au atins estimarile analistilor de 7,31 de dolari pe actiune.

Apple a vandut 17,07 milioane de aparate iPhone, in trimestrul incheiat pe 24 septembrie, mai putin decat cele 20 de milioane de unitati estimate de analistii citati de Bloomberg. Si asta pe masura ce tot mai multi utilizatori au asteptat lansarea modelului iPhone 4S.

Ratarea estimarilor inseamna si venituri mai mici pentru Apple tinand cont ca vanzarile telefoanelor iPhone au reprezentat 39% din veniturile obtinute in trimestrul fiscal anterior.

Actiunile Apple au scazut cu 6.3%, la 395,50 de dolari, si au inchis la 442,24 de dolari.

La momentul lansarii noului iPhone 4S, Tim Cook, noul CEO, declara ca, in ciuda faptului ca vanzarile de telefoane iPhone au scazut in ultimul trimestru, se apropie perioada sarbatorilor, cea mai buna pentru retaileri si producatori. Astfel, veniturile in primul trimestru fiscal pe actiune vor atinge 37 de miliarde de dolari.

Deja, in primul weekend de la lansarea pe piata internationala, noul iPhone 4S a fost vandut in 4 milioane de exemplare.

Rivalii iPhone

Lucrurile nu sunt insa atat de simple pentru Apple, pe masura ce rivali precum Samsung si HTC au anuntat si ei lansari importante in urmatoarea perioada.

Programele de tipul "back to school" au facut ca Apple sa vanda 4,89 de milioane de unitati din Mac, desktopuri si laptopuri.

Si vanzarile de iPad au stabilit un record - 11,12 milioane de unitati, semn ca Apple se diferentiaza tot mai bine de competitori.

In trimestrul patru, veniturile Apple au ajuns la 28,3 miliarde de dolari, sub cele 29,6 miliarde de dolari estimate de analisti.

Pariul China

China devine o piata tot mai importanta pentru Apple, dupa ce aceasta tara a generat vanzari de 4,5 miliarde de dolari in ultimele trei luni. Cook spune ca aici vor fi deschise noi magazie si urmeaza noi campanii de marketing.

Citeste si

Ratingul Spaniei, retrogradat pentru a treia oara in doar un an

"Croit pe masura ta". Afaceri profitabile din pantofi si haine realizate la comanda FOTO