In perioada corespunzatoare a anului trecut, compania a raportat vanzari de 28,57 miliarde de dolari si un profit net de 7,3 miliarde de dolari.

Apple a vandut 26 milioane de iphone-uri in perioada analizata, potrivit raportului trimestrial prezentat marti seara, in timp ce media estimarilor analistilor contactati anterior de Bloomberg indica un volum de 28,4 milioane de smartphone-uri livrate, scrie Mediafax.

Compania a ratat astfel estimarile analistilor privind vanzarile si profitul a doua oara din 2003, noteaza Bloomberg. Clientii au amanat cumpararea variantelor existente de iPhone in asteptarea noului model, care ar trebui sa apara la inceputul toamnei.

Samsung Electronics, principalul concurent al Apple, lanseaza mai multe modele de smartphone pe an, in diverse categorii de performanta si pret, si a reusit astfel sa devina cel mai mare producator din lume. Apple se bazeaza pe o singura lansare in fiecare an, desi iPhone-ul genereaza jumatate din vanzarile companiei.

"Presiunea este tot mai mare. Pentru ca toti ceilalti au un ciclu de design mult mai rapid, Apple trebuie sa vina cu un telefon care este competitiv nu numai la data lansarii, ci pentru o perioada mai indelungata. Asta va fi tot mai dificil", comenteaza pentru Bloomberg un manager de la fondul North Shore Asset Management, care detine actiuni Apple.

Actiunile Apple, cea mai mare companie din lume dupa capitalizarea de piata, au scazut marti seara la New York, in sedinta extinsa de tranzactionare, cu 6%, la 565 dolari/unitate. Apple a inchis marti la New York in coborare cu 1%, insa are un avans de 48% de la inceputul anului.

Tableta ipad a inregistrat un nou record de vanzari in trimestrul incheiat pe 30 iunie, cu un volum de 17 milioane de livrari, in timp ce analistii estimau 15,4 milioane de unitati comercializate. Analistii de la Oppenheimer noteaza ca vanzarile iPad au fost sprijinite in special de comenzile din sectorul educatiei, un inspectorat scolar din Texas achizitionand 11.000 de unitati pentru elevi si profesori.

Apple a vandut in perioada analizata 4 milioane de computere Mac si 6,8 milioane de iPod-uri.

Directorul general al companiei, Tim Cook, a precizat ca vanzarile au intampinat probleme in Europa, pe fondul crizei datoriilor de stat, recesiunii si somajului ridicat. Rezervele de numerar ale companiei au urcat la 117,2 miliarde de dolari la sfarsitul lunii iunie.