Statele Unite vor extradarea lui Kim Schmitz, supranumit "Kim Dotcom", aflat in stare de libertate conditionata in Noua Zeelanda, acuzandu-l de escrocherie si incalcare masiva a drepturilor de autor. 

Miliardarul,care nu mai are acces la o mare parte din averea sa, dupa arestare, a facut aceasta propunere pe contul sau de Twitter. 

"Hei DoJ (Departamentul de Justitie, n.red.), vom merge in Statele Unite. Nu este nevoie de extradare. Vrem libertate in schimbul platii unei cautiuni, deblocarea fondurilor pentru a putea plati avocatii si pentru cheltuielile zilnice", a transmis Schmitz. 

Audierea extradarii lui Kim Schmitz si a altor trei colegi ai sai, de asemenea inculpati, era prevazuta initial pentru 6 august, dar a fost amanata pana pe 23 martie 2013, potrivit avocatilor apararii. 

Intr-un interviu acordat publicatiei New Zealand Herald, Schmitz a declarat ca a acumulat o datorie de mai multe milioane de dolari pentru apararea sa, fara a putea plati nici macar un cent. El considera ca aceasta propunere nu va fi acceptata.

"Nu vor fi niciodata de acord pentru ca ei stiu ca nu pot castiga, o stiu deja", a declarat miliardarul. 

Statele Unite acuza conducerea site-ului ca a obtinut 175 de milioane de dolari din activitati infractionale si ca a cauzat un prejudiciu in valoare de 500 de milioane de dolari detinatorilor de drepturi de autor, propunand copii piratate de filme de cinematograf, programe de televiziune si alte continuturi.  Pentru justitia americana, acesta este cazul cel mai important in ceea ce priveste incalcare drepturilor de autor.

Daca va fi judecat in Statele Unite, Schmitz risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare. 

Creat in 2005 si avand sediul la Hong Kong, site-ul Megaupload, care afirma ca are zilnic 50 de milioane de utilizatori, a fost inchis pe 19 ianuarie.  Arestat la sfarsitul lunii ianuarie in Auckland, Schmitz a fost eliberat pe cautiune o luna mai tarziu, avand interdictie de a parasi tara, iar majoritatea bunurilor sale au fost blocate.

Sursa: Mediafax