Licitatia pentru noile frecvente de telefonie mobila s-a incheiat luna trecuta, dar operatorii sunt deja gata sa ofere noua tehnologie.

"Avem planuri sa lansam 4G pana la sfarsitul anului, asa ca va sosi foarte curand si va fi mai rapid decat serviciile pe care le asiguram astazi", spune Jean-Francois Fallacher, CEO Orange .

Si ceilalti operatori vor oferi servicii 4G, mult mai bune decat cele de acum. "Este aceeasi diferenta ca intre DN1 si noua autostrada spre Ploiesti: este mai rapida si mai usor de folosit. Am lansat un produs de televiziune mobila, dar din cauza limitarilor tehnologice nu putem oferi HD. In viitor, cu serviciile 4G vom putea oferi rezolutie HD”, explica si Stefanos Theocharopoulos, CEO Cosmote.

Tehnologia 4G nu este insa compatibila cu actualele telefoane mobile, asa ca doritorii vor trebui sa isi cumpere aparate noi. Nu va fi insa o cheltuiala de nesuportat.

"Astazi telefoanele 4G costa cam cat costau telefoanele 3G anul trecut. Asa ca utilizatorul nu va avea un cost suplimentar prea mare", precizeaza Tim Stevens, redactor sef Engadget.

Totusi, tehnologia 4G difera de cea actuala doar prin viteza. In conditiile in care internetul pe mobil este deja mai mult decat suficient, intrebarea logica este de ce ne intereseaza asa de mult 4G-ul? Raspunsul e ca toata lumea va vrea sa va ofere si internet, si televiziune, si telefonie. Daca acum cablistii va intra pe usa, operatorii mobili vor veni pe geam cu semnalul. Iar intr-un an sau doi veti avea de ales din cel putin 6 oferte abonamenul care vi se potriveste.