Un procent de 20% dintre utilizatorii de telefonie mobila au doua sau mai multe cartele SIM pe care le folosesc in general pe aparate telefonice diferite si aproape 40% din romani au auzit de aparatele dual-SIM. Dintre acestia foarte putini le si folosesc.

La sfarsitul anului 2009 s-au inregistrat mai mult de 27 de milioane de cartele SIM active conform datelor oficiale ale operatorilor, in crestere fata de anii anteriori si depasind ca numar populatia tarii.

"Aproximativ trei sferturi dintre romani utilizeaza servicii de telefonie mobilă si 80% dintre clientii acestui serviciu folosesc in mod curent un singur SIM. Un sfert dintre utilizatorii de telefonie mobila din mediul urban si dintre utilizatorii tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri. In Bucuresti, intalnim cea mai ridicata proportie de persoane care utilizeaza mai mult de o cartela SIM pentru serviciul de telefonie mobilă (42%)", se mentioneaza in studiu.

La nivel mondial, producatorii mari de telefoane au fost mai putin preocupati sa scoata pe piata aparate dual-SIM, mai ales ca operatorii de telefonie mobila colaboreaza adeseori cu producatorii de telefoane pentru a oferi abonatilor aparate la preturi promotionale.

Prin urmare, majoritatea aparatelor dual-SIM disponibile pana nu demult pe piata au fost fabricate de diversi producatori necunoscuti. Din acest motiv, perceptia este ca aparatele dual-SIM sunt de calitate mai slaba decat cele obisnuite.

Datele provin din studiul GfK Omnibus, realizat în luna martie 2010, pe un eÅŸantion de 1.082 de respondenÅ£i din mediul urban ÅŸi rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populaÅ£ia României în vârstă de 15 ani ÅŸi peste.