Oferta a fost confirmata si de reprezentatul Casei de Insolventa Transilvania, Andrei Cionca, cel care se ocupa de reorganizarea Boom TV. "A fost facuta intradevar o oferta din partea Romtelecom, pana la finele anului, cei de la Boom urmeaza sa o semneze", arata acesta.

Potrivit lui Cionca, Romtelecom ar urma sa preia doar abonatii Boom TV. Aici nu sunt inclusi si angajatii.

Potrivit unor surse apropiate Boom TV, compania mai are circa 100 de angajati, fata de cei 250 cat avea la inceputul anului si 300 in urma cu cativa ani.

Reprezentatul Casei de Insolventa Transilvania mai spune ca angajatii BOOM TV vor fi disponibilizati. In prezent, exista mai multe procese intre Boom TV si cinci angajati care incearca sa-si recupereze drepturile salarie neplatite de catre societatea intrata in insolventa.

Firma DTH Television Grup, proprietarul televiziunii digitale prin satelit Boom TV, a cerut insolventa la Tribunalul Bucuresti într-un dosar inregistrat vineri, 7 mai 2010. Motivul: datorii ce depaseau la acea data 70 de milioane de euro.

Contact de incont.ro, directorul de dezvoltare al Romtelecom, Ovidiu Ghiman, nu a infirmat, dar nici nu a confirmat aceasta informatie.

Potrivit documentelor, proprietarii Boom TV ar urma sa primeasca suma maxima prevazuta in oferta de preluare, 6 milioane de euro (fara TVA), daca numarul clientilor operatorului este "egal sau mai mare de 99.000 de persoane". In aceasta categorie intra abonatii care au un pachet de baza la BOOM, iar pachetele cu programe tv nu sunt luate in calcul. Mai mult, venitul mediu per utilizator nu trebuie sa scada sub 7 euro pe luna, pana in februarie-martie.

In prezent, surse din piata spun ca Boom TV mai are doar 70.000 de abonati, adica 84.000 de receptoare active. Si asta chiar daca in vara erau aproximativ 130.000 de abonati, din cei 200.000 acum doi ani. "Cei de la rezilieri pot prelucra un numar redus de cereri si de aceea in vara apareau atat de multi clienti. Mai mult, multi cerusera deja rezilierea si nici macar nu-si mai plateau facturile", explica sursa citata.

Calendarul preluarii

Daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute in contract, in februarie-martie, Romtelecom ar urma sa devina proprietarul cu acte "in regula" a BOOM TV. In ceea ce priveste plata, Romtelecom va achita primele 3 milioane de euro pana la finele lunii aprilie.

Tot in aceasta perioada, cei de la BOOM TV vor trebuie sa-si notifice clientii despre modificarea survenita in contract (Romtelecom devine proprietarul BOOM TV), iar acestia au dreptul sa renunte la servicii in termen de o luna. Cei care nu renunta vor deveni clientii Romtelecom (respectiv ai platformei Dolce) la finele lui aprilie.

Chiar si asa, exista voci apropiate tranzactiei care spun ca operatorul Romtelecom nu va plati mai mult de 4 milioane de euro pentru preluarea BOOM TV, in conditiile in care compania va trebui sa investeasca alti bani in sincronizarea satelitilor Dolce si BOOM. Acest lucru este confirmat de actele obtinute de incont.ro care mentioneaza ca suma platita pentru preluarea BOOM TV variaza in functie de numarul de abonati preluati.

Pentru dezvoltarea BOOM au fost investite 14 milioane de euro, in 2006.

Cronica unei preluari anuntate

Varianta unei preluari de catre Romtelecom este vehiculata de multe luni, insa pana acum nu a fost facuta o oferta concreta. O parte din piedicile intre un posibil contract intre Romtelecom si Boom TV era faptul ca cel dintai voia doar abonatii, nu si compania.

Chiar Cionca spunea acum cateva luni ca varianta unei eventuale infuzii de capital nu mai este luata in considerare, ci doar o eventuala preluare de catre "Romtelecom, UPC sau RCS&RDS". Sursele apropiate tranzactiei mai spun ca Romtelecom este, in prezent, singurul ofertant.

Lupta intre Romtelecom si RCS&RDS

Prin achizitia BOOM TV, cei de la Romtelecom, prezenti pe piata televiziunii digitale prin Dolce vor sa-l detroneze pe actualul numar unu - operatorul RCS&RDS.

Potrivit ultimelor date disponibile, in 2009, RCS&RDS avea peste un milion de clienti pentru segmentul de televiziune digitală prin satelit. In schimb, Romtelecom avea, in martie anul acesta, 893.000 de utilizatori.

UPC, numarul trei pe piata, cumula 182.600 de abonati pentru DTH, tot in martie 2010, iar Digital Cable Systems - 80.000 de utilizatori ai serviciului de televiziune prin satelit (in primul semestru din 2009).